Dačić o Stepincu: Neka se spreme Pavelić, Hitler i Musolini

© Foto : Ognjen stevanović, Ministarstvo spoljnih poslova SrbijeIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka o poništenju presude ratnom zločincu Stepincu u stvari je rehabilitacija fašističke ustaške NDH. To nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, to je svetski i evropski problem, jer UN i EU zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Hrvatski kardinal Alojzije Stepinac - Sputnik Srbija
Poništena presuda Stepincu

„Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je ’NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta, te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)‘, kao i da je ’NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda‘, najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju“, rekao je on.

„Da li je to moguće u Evropskoj uniji, koja je stvorena na pobedi nad fašizmom? Ako EU ovo prećuti, sledeći za rehabilitaciju su Ante Pavelić i njegovi šefovi Adolf Hitler i Benito Musolini, koje je Stepinac blagosiljao“, zaključio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Županijski sud u Zagrebu u celosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala