Francuskoj treba Gvantanamo

© AFP 2023 / JIM WATSONZatvor Gvatanamo
Zatvor Gvatanamo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik francuske istražne komisije koja ispituje prošlogodišnje terorističke napade u Parizu Žorže Feneš pozvao je na izgradnju zatvora u Francuskoj sličnog zloglasnoj američkoj pritvornoj jedinici u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Feneš je upozorio da bi Francuska uskoro mogla da se suoči sa velikim prilivom onih koji se vraćaju iz ratova u Iraku i Siriji, s obzirom na to da teroristička grupa DAEŠ gubi svoju teritoriju i da je njen kolaps samo pitanje vremena.

„Francuski Gvantanamo bio bi najjednostavnije rešenje. Projektovan za pritvor ekstremista, takav objekat bi bio veoma efikasan“, rekao je on.

Kako je nedavno objavio francuski premijer Manuel Vals, ukupno 2.147 francuskih državljana ratuje u Siriji i Iraku, više od hiljadu njih je još uvek u tim zemljama, dok se njih 203 dosad vratilo u Francusku.

U prošlogodišnjem intervjuu za Sputnjik, francuski političar Nikolas Dupon-Ainjan je takođe naglasio potrebu za izgradnjom zatvora poput Gvantanama, kako bi se izolovali francuski državljana koji su učestvovali u terorističkim aktima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala