Obaranje ruskog aviona — klopka za Tursku

© Sputnik / Dmitriy VinogradovRuski avioni Su-25 uzleću sa avio-baze Hmejmim u Siriji
Ruski avioni Su-25 uzleću sa avio-baze Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Incident sa oborenim ruskim avionom na tursko-sirijskoj granici bio je klopka i priprema za pokušaj prevrata koji se u Turskoj dogodio tokom noći između 15. i 16. jula, izjavio je za Sputnjik Metin Kuljunk, poslanik Parlamenta Turske i zamenik predsednika za međunarodne poslove turske vladajuće Partije pravde i razvoja.
Veštine ruske avijacije na takmičenju „Morski as 2016“ - Sputnik Srbija
Turski pilot sam doneo odluku o obaranju ruskog aviona Su-24

Sve diskusije oko razloga i posledica pokušaja prevrata koji se dogodio pod rukovodstvom oficira turske vojske, a istovremeno sledbenika islamskog propovednika Fetulaha Gulena i dalje traju. Mogla se čuti i verzija da je povod za puč bilo i poboljšanje odnosa Turske sa Rusijom nakon što je predsednik Turske Redžep Erdogan poslao pismo predsedniku Putinu.

„Samo nedelju dana pošto su odnosi Turske i Rusije počeli da se poboljšavaju, izvršen je pokušaj puča. Svojevremeno je i pokojni Adnan Menderes (premijer Turske u periodu od 1950. do 1960. godine, smenjen tokom prevrata, prim. aut.) dobio poziv da poseti Rusiju, ali nije uspeo. Interesantna činjenica, kasnije ćemo o tome“, napisao je Jigit Bulut, jedan od savetnika turskog lidera.

Metin Kuljunk je prokomentarisao tvrdnje da je pokušaj prevrata povezan sa normalizacijom odnosa između Turske i Rusije.

„Ako pogledamo sliku u celini, onda da, jedan od mogućih ciljeva jesu bili odnosi između Turske i Rusije, ali to nije jedini razlog“, konstatuje Kuljunk.

Poslanik smatra da je priprema za taj prevrat dugo trajala:

„Nije dovoljno gledati na pokušaj prevrata samo kroz prizmu odnosa Turske i Rusije. Metežnici su imali nameru da zadaju udarac po ključnim mestima: na zgradu Parlamenta, Predsedničku palatu, zgradu Nacionalne obaveštajne službe i na kraju i na same građane Turske. To je ukratko bio pokušaj otimanja turske države.“

Poslanik misli i da su se odnosi između Turske i Rusije pokvarili uprkos pozicijama obe strane, ali i da su srećom počeli da se normalizuju zahvaljujući „razumnom i strateškom“ rešenju predsednika Erdogana:

„Poslednje tri godine neke snage rade na tome da pokvare odnose Obama, Putina i Erdogana. To su snage koje su htele da otrgnu Rusiju od Turske, da destabilizuju odnose Turske i Rusije. Nemoguće je poricati da je stabilizacija rusko-turskih odnosa jedan od faktora koji je doveo do pokušaja puča“, zaključuje sagovornik Sputnjika.

Među ciljevima kojima su pučisti hteli da naude je i Rusija, smatra turski poslanik:

„Među ciljevima su bili i Rusija i Putin. Ove snage žele da razruše tradicije ruske države. Oni žele da oslabe državu, kao u vreme ’Glasnosti 1989. godine‘. Obe države su se suočile sa istim problemom i istom opasnošću. Hvala Bogu, to im nije pošlo za rukom, narod je uzeo situaciju u svoje ruke i upravo je narod sprečio da zaista dođe do prevrata. Narod je oteo tenkove od pučista i vratio ih našoj vojsci i normalizovao situaciju u Turskoj.“

Kuljunuk je uveren da iza tog pokušaja prevrata stoji „centar svetske sile“:

„SAD su predvodnice globalnog sistema, ali postoje i druge snage. To su oni koji sada prete SAD pobunom Afroamerikanaca, oni koji prete Beloj kući, koristeći poslednje sukobe sa policajcima, koji su imali smrtni ishod. Te snage prete čitavom svetu, isti predstavljaju pretnju i za Putina i za Erdogana i za Obamu. To su sve isti ljudi. A ko su oni? Oni kao da se na neki fantastični način nalaze van sistema stvarnog sveta.“

On misli i da je „obaranje ruskog Su-24 bilo klopka, koja je bila svojevrsna priprema za prevrat“.

Na pitanje da li su neki drugi faktori, koji se nalaze van dometa kontrole Turske, mogli da budu razlog za obaranje ruskog aviona, Kuljunuk odgovara:

„Sve države sveta povremeno čine greške u svojoj spoljnoj politici. To se ranije dešavalo i Rusiji, a dogodilo se i Turskoj 15. jula. Takođe, oboren je i ruski avion, a i jedan i drugi događaj su deo istog procesa“, zaključio je Kuljunk.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala