Arbitražni sud potvrdio: Ruski atletičari neće ići u Rio

© Sputnik / Alexander VilfAtletičari na Svetskom prvenstvu
Atletičari na Svetskom prvenstvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sportski arbitražni sud ostavio je na snazi odluku Međunarodne asocijacije atletskih federacija — ruski atletičari neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.
Žena pozira ispred maskote Olimpijskih igara u Riju Vinicius. - Sputnik Srbija
Olimpijske igre u Riju — nova šansa za eliminaciju Rusije

Sportski arbitražni sud je odbacio žalbu koju su podneli Olimpijski komitet Rusije i 68 atletičara, saopštila je pres-služba organizacije.

„Sportski arbitražni sud nije usvojio žalbu Olimpijskog komiteta i 68 ruskih sportista“, navodi se na sajtu Suda. Odluka Suda bila je jednoglasna.

U Rio de Žaneiru Rusiju će predstavljati samo Darja Klišina, koja se takmiči u disciplini skok udalj. Ostali sportisti su suspendovani sa međunarodnih turnira, uključujući Olimpijske igre.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da je odluka Sportskog arbitražnog suda o ruskim atletičarima loša vest. Odgovarajuće službe će analizirati situaciju, dodao je on.

„Može se nedvosmisleno izraziti žalost zbog ove odluke koja se tiče svih naših atletičara, jer tema kolektivne odgovornosti sa naše tačke gledišta teško može biti prihvatljiva. Radi se o atletičarima koji se spremaju za Olimpijske igre, koji nemaju nikakve veze sa dopingom, nikakve veze sa optužbama ili sumnjama, čije doping testove su proveravale strane antidoping organizacije“, dodao je Peskov.

Ministar sporta Vitalij Mutko izjavio je da Međunarodna asocijacija atletskih federacija ima ozbiljne probleme sa korupcijom.

„Svetska federacija je u potpunosti korumpirana. Sa njima je sve i počelo. Ti ljudi koji su bili navedeni u prvom izveštaju nezavisne komisije nastavljaju da rade. To je bez presedana… Videćemo šta ćemo dalje“, izjavio je Mutko komentarišući odluku Sportskog arbitražnog suda u Lozani.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah - Sputnik Srbija
Predsednik MOK-a o izveštaju o dopingu i sankcijama protiv ruskih sportista (video)

Nezavisna komisija Svetske antidoping agencije (VADA) je pod rukovodstvom Ričarda Maklarena juče u Torontu predstavila rezultate istrage o dopingu u ruskom sportu. Prema rezultatima istrage, VADA je preporučila MOK da suspenduje reprezentaciju Rusije sa OI u Rio de Žaneiru.

Povod za istragu VADA bio je tekst u američkim novinama „Njujork tajms“. List je u maju objavio dokumente sa izjavama bivšeg šefa moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova, koji je tvrdio da je najmanje 15 ruskih dobitnika medalja na Olimpijskim igrama u Sočiju učestvovalo u „doping programu“ Rusije čiji je cilj dominacija na domaćim Igrama 2014.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala