Rekordan broj terorističkih napada u EU 2015.

© AP Photo / Guillaume Horcajuelo, Pool via APMinut ćutanja za poginule u Parizu
Minut ćutanja za poginule u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska policijska agencija Evropol saopštila je danas da je u 2015. godini zabeležen rekordan broj planiranih, sprečenih i izvršenih terorističkih napada u članicama Evropske unije, pri čemu je najveći broj napada prijavila Velika Britanija.

U izveštaju Evropola se navodi da je prošle godine izvršeno 211 terorističkih napada, što je najveća brojka otkad je 2006. godine počela da se vodi evidencija, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Štand Međunarodne informativne agencije Sputnjik na „Ekspoforumu“ u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma - Sputnik Srbija
#SputnjikIntervju: Kako su Blerove laži uticale na terorizam u Evropi

Od tog broja, najviše napada se dogodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu, odnosno 103, iako je većina njih zabeležena u Severnoj Irskoj.

Najviše hapšenja terorista u EU se odnosi na džihadiste, naveo je Evropol u svom izveštaju „Situacija i trendovi terorizma u EU“.

Policijska agencija EU je dodala i da je tokom prošle godine u bloku uhapšeno ukupno 687 ljudi zbog povezanosti sa džihadistima, od kojih je 94 odsto njih na sudu proglašeno krivim.

Evropol je takođe upozorio da bi DAEŠ mogao da „posveti više pažnje napadima u inostranstvu“ pošto se našao pod velikim pritiskom NATO-a u Siriji i Iraku.

Ta agencija je navela i da bi regruti DAEŠ-a mogli da usmere pažnju na sirijske azilante i da ih u kratkom roku radikalizuju, kao i da u Siriji i Iraku stasava nova generacija boraca te terorističke organizacije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala