Moskva šokirana ciničnim ubistvom Pavla Šeremeta

© AFP 2023 / Sergei SUPINSKY Ukrajinski policajci na mestu eksplozije i ubistva novinara Pavela Šeremeta u Kijevu.
Ukrajinski policajci na mestu eksplozije i ubistva novinara Pavela Šeremeta u Kijevu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi su šokirani ciničnim ubistvom državljanina Rusije Pavla Šeremeta u centru Kijeva. Odlazak u Ukrajinu bio je koban za novinara, dok u Rusiji nije bio ugrožen, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Ukrajinski novinar Pavel Šeremet - Sputnik Srbija
U eksploziji u Kijevu poginuo poznati novinar (foto, video)

„Šokirani smo ciničnim ubistvom državljanina Rusije Pavla Šeremeta u centru Kijeva. U Rusiji su ga poznavali i uvažavali kao novinara i profesionalca“, naveli su u ruskom ministarstvu.

„Pavel Šeremet bio je čovek od principa koji je često kritikovao vlast. Njegov građanski stav jasno se video u govorima i publikacijama, njegov pogled nije se uvek poklapao sa zvaničnim. Međutim, u Rusiji, uprkos razlikama u mišljenju, nikada mu nije pretilo fizičko nasilje zbog njegove profesionalne aktivnosti“, istakli su u ruskom Ministarstvu.

„Nažalost, prelazak u Ukrajinu bio je za njega koban. Šeremet je postao još jedna žrtva sistema koji danas vlada u ovoj zemlji.“

U Ministarstvu su dodali da računaju na objektivnu i detaljnu istragu pogibije ruskog državljanina. „Nadamo se da će lanac nekažnjenih ubistava ipak biti prekinut. Računamo da će istraga ovih zločina biti objektivna i detaljna i da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde“, saopštili su u ruskom Ministarstvu. Istovremeno, Ministarstvo smatra da su se u današnjoj Ukrajini odmah našli oni koji su u svojim glavama, zatrovanim rusofobijom, u ovom brutalnom zločinu pronašli neki „ruski trag“.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Ukrajina postaje masovna grobnica novinara (video)

U Ministarstvu su podsetili da ovo nije prvo ubistvo novinara u Ukrajini. „Još uvek ne postoje ubedljivi rezultati u predmetu Georgija Gongadzea, Olesje Buzine, kao i novinara koji su poginuli u zoni sukoba u jugoistočnom delu zemlje“, saopštilo je Ministarstvo.

„Pozivamo specijalizovane međunarodne strukture i organizacije za ljudska prava da koriste sav svoj uticaj na zvanični Kijev kako bi Ukrajina poštovala osnovne principe međunarodnog prava za osiguranje bezbednosti novinara“, dodali su u Ministarstvu.

U Ministarstvu su izjavili saučešće porodici i prijateljima poginulog novinara, kao i novinarskoj zajednici.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala