Nakon pokušaja prevrata iz Turske nestala vojna tehnika

© AFP 2023 / Anatolian News AgencyHelikopter turskih snaga bezbednosti, arhivska fotografija
Helikopter turskih snaga bezbednosti, arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanični predstavnik predsednika Turske Ibrahim Kalin izjavio je da nakon pokušaja prevrata u državi nedostaje vojna tehnika, uključujući tenkove i helikoptere, prenosi agencija Rojters.
Ljudi pokušavaju da spreče prolazak tenka tokom pokušaja prevrata u Ankari. - Sputnik Srbija
Državni udar u Turskoj predvodio bivši komandant vazdušnih snaga

Predstavnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana takođe je rekao da je u vezi sa pokušajem napada na predsednika u Marmarisu uhapšeno 14 vojnika, a nekoliko je u bekstvu.

Ranije je televizija Si-En-En Turk pozivajući se na izvore javila da je na slobodi 21 od 25 oficira koji su organizovali i izvršili vazdušni napad na hotel u Marmarisu, gde se nalazio turski predsednik tokom prevrata.

U utorak je list „Hurijet“ preneo da su nestala dva helikoptera i 25 pripadnika specijalnih jedinica koji su učestvovali u operaciji protiv predsednika Erdogana.

Mark Toner portparol Stjet departmenta - Sputnik Srbija
SAD nema podatke o umešanosti Gulena u pokušaj puča u Turskoj

U petak su turske vlasti objavile o pokušaju vojnog udara u državi. Već u subotu su pobunjenici počeli da se predaju. Vlasti Turske kasnije su izjavile da pokušaj prevrata nije uspeo. Turske snage bezbednosti uhapsile su više od šest hiljada ljudi, među kojima su oficiri višeg i srednjeg ranga.

Kao rezultat pokušaja državnog udara, prema podacima turskog Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 290 osoba. Vlasti Turske su za organizaciju pobune optužile opozicionog islamskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD. Međutim, sam Gulen negira optužbe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala