Otkrivene 104 nove planete, četiri možda nastanjive

© NASANASA otkrila planetu sličnu zemlji KEPLER
NASA otkrila planetu sličnu zemlji KEPLER - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka svemirska stanica NASA objavila je u ponedeljak da su pomoću svemirskog teleskopa „Kepler“ pronađene 104 nove egzoplanete, od kojih bi četiri mogle biti nastanjive.

U nastavku misije K2, u kojoj su u maju ove godine pronađene 1.284 planete van Sunčevog sistema, pomoću „Keplera“ je pronađeno 197 novih „kandidata“ za planete, od kojih je za 104 potvrđeno da to i jesu.

Time se broj poznatih egzoplaneta povećao na 2.429, od kojih bi na njih 25 mogao postojati život. Među tih 104, četiri koje kruže oko zvezde K2-72 su najverovatnije stenovite poput Zemlje i na njima je moguć život.

Satelitski snimak zemlje - Sputnik Srbija
Da li je otkrivena nova planeta Zemlja

K2-72 je zvezda M kategorije kakvih je više od tri četvrtine trenutno poznatih zvezda, a nalazi se na udaljenosti od 181 svetlosne godine od nas u sazvežđu Vodolije. Planete koje kruže oko nje su prečnikom između 20 i 50 odsto veće od Zemlje, a njihova matična zvezda je upola manja od Sunca i isijava upola manje svetlosti.

Život na tim planetama je moguć iz razloga što su izuzetno blizu K2-72, bliže nego što je Merkur Suncu, i nalaze se u „nastanjivoj zoni“, preneo je portal „Kliks“.

Naučnici pretpostavljaju da su dve planete najbliže K2-72 najverovatnije pretople da na njima postoji život kao na Zemlji, dok na druge dve najverovatnije postoji tekuća voda kao na Zemlji.

Godina na planeti K2-72c, trećoj od svoje zvezde, traje 15 dana na Zemlji i ona je za oko 10 odsto toplija od Zemlje. Na planeti K2-72e godina traje 24 zemaljska dana, a ona je za šest odsto hladnija od Zemlje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala