Turska preti revidiranjem odnosa sa SAD ukoliko ne isporuče Gulena

© AP Photo / Burhan OzbiliciPremijer Turske Binali Jildirim na konferenciji za medije u Ankari
Premijer Turske Binali Jildirim na konferenciji za medije u Ankari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska će preispitati odnose sa SAD ukoliko američke vlasti odbiju da izruče islamskog sveštenika Fatulaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je umešan u organizaciju nedavnog državnog udara, izjavio je premijer te zemlje Binali Jildirim.
Američki državni sekretar Džon Keri - Sputnik Srbija
Keri: Ankara nije poslala zahtev za izručenje Gulena

„Zahvalni smo svim prijateljima koji su nam izrazili solidarnost. Amerika je naš prijatelj, naš strateški partner. Međutim, ja govorim o američkom rukovodstvu — postoji globalna pretnja, pokušaj da se svrgne zakonski izabrani režim, da se suzbije volja naroda. Tu ne postoje nikakve religijske vrednosti. Kakvi su još dokazi neophodni za izručenje Gulena?“, zapitao se Jildirim.

On je dodao da ukoliko prijatelji Turske nastave da zahtevaju od Turske dokaze za izručenje Gulena, to izazvati gnev Ankare i ona će biti primorana da revidira prijateljske odnose.

Istovremeno, državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da je za izručenje Gulena neophodan zvanični zahtev Ankare, kao i dokazi da je bio umešan u organizaciju neuspelog vojnog puča u Turskoj.

„Kako bi uopšte i bio započet proces ekstradikcije Gulena, neophodan je zvanični zahtev kao i realni dokazi o njegovoj umešanosti“, rekao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala