Svetska zajednica poziva Tursku da poštuje demokratska načela

© AFP 2023 / Ozan KosePolicajac na vojnim oklopnim vozilima na Bosforskom mostu u Istanbulu nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, 16. jul 2016.
Policajac na vojnim oklopnim vozilima na Bosforskom mostu u Istanbulu nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, 16. jul 2016. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sva pitanja u Turskoj, nakon minulog pokušaja vojnog puča, neophodno je rešavati u okviru Ustava te zemlje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Kada je reč o trenutnim dešavanjima u Turskoj, stav Rusije je da sva pitanja treba rešavati prema Ustavu“, rekao je on.

Turski vojnici predaju svoje oružje policajcima tokom pokušaja državnog udara na Trgu Taksim u Istanbulu - Sputnik Srbija
Turska: Uhapšena 103 generala i admirala

Oglasila se i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je takođe pozvala turske vlasti da poštuju norme demokratije i ljudska prava.

„Mi delimo zabrinutost kada su u pitanju dešavanja u Turskoj. Neophodno je da Ankara u ovim trenucima poštuje ljudska prava“, rekla je Mogerinijeva.

Ona je dodala da je EU bila prva koja je još te noći kada je puč bio u toku pozvala vlasti da se sačuvaju legitimitet svih državnih institucija.

I državni sekretar SAD Džon Keri rekao je da će NATO veoma pažljivo pratiti za celokupnom situacijom u Turskoj kao i da unutar te organizacije postoje uslovi koji se moraju poštovati u domenu očuvanja demokratije.

„Nadam se da će potezi Turske biti u skladu sa demokratskim normama. O tome sam razgovarao sa ministrom inostranih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom i on mi je dao uverenja da će sve biti u skladu sa turskim zakonodavstvom“, rekao je Keri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala