Svetska antidoping agencija poziva na suspenziju ruskih sportista

© Fotolia / Alexander Raths Laboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska antidoping agencija (VADA) pozvala je sportsku zajednicu da zabrani ruskim sportistima da učestvuju na svim međunarodnim takmičenjima, uključujući i Olimpijadu u Riju, dok u Rusiji ne dođe do promene antidoping „kulture“, izjavio je na svom tviter nalogu predstavnik ove organizacije Ben Nikols.
Naučnici i forenzički analitičari rade za mikroskopom u laboratoriji - Sputnik Srbija
Svetska antidoping agencija: Rusija umešana u doping sportista

VADA poziva Sportski pokret da odbije učešće ruskim sportistima na međunarodnim takmičenjima, uključujući i Rio, dok se ne postigne „kulturna promena“.

Nezavisna komisija VADA, na čelu sa Ričardom Maklarenom, u ponedeljak je objavila rezultate svoje istrage. U njima je komisija optužila Rusiju za mahinacije sa doping-testovima tokom Olimpijade 2014. u Sočiju.

„Istraga Maklarena o dopingu u Rusiji pokazuje namernu i uznemirujuću zloupotrebu ovlašćenja koja je ikada viđena u sportu. Doping šeme u 30 vrsta sportova u Rusiji samo označava da ne može biti više pretpostavki o nevinosti Rusije“, napisao je Nikols.

Žena pozira ispred maskote Olimpijskih igara u Riju Vinicius. - Sputnik Srbija
Olimpijske igre u Riju — nova šansa za eliminaciju Rusije

VADA je sprovela sopstvenu istragu nakon što je američko izdanje „Njujork tajmsa“ u maju objavilo materijal sa izjavama bivšeg šefa moskovske antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova. On je tvrdio da je najmanje 15 ruskih sportista koji su osvojili medalje na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju bili deo „doping-programa“ Rusije, čiji je cilj dominacija na domaćim Igrama 2014.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala