Bivši general poriče organizaciju puča u Turskoj

© Foto : Youtube/ Teskilat TVBivši glavnokomandujući vazduhoplovnih snaga Turske Akin Ozturk
Bivši glavnokomandujući vazduhoplovnih snaga Turske Akin Ozturk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši glavnokomandujući vazduhoplovnih snaga Turske negirao je tokom saslušanja učešće u organizaciji pokušaja državnog prevrata, javila je televizija NTV.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Kontrolisani haos u režiji predsednika Turske?

Ranije je novinska agencija „Anadolija“ saopštila da je Akin Ozturk priznao krivicu u organizovanju pokušaja puča.

„Nisam organizator vojnog prevrata. Nisam imao informacije o tome ko je organizator pokušaja prevrata. Planirao sam da idem na svadbu kćerke mog prijatelja, ali sam to jutro bio u Izmiru, jer sam imao posla kod notara. Mogu to i da dokažem.“

Ranije je Akin Ozturk navodno uhapšen pod sumnjom da je organizovao pokušaj vojnog puča. Ozturk je bio glavnokomandujući turskih vazdušnih snagama od 2013. do 2015.

Prema navodima novina „Sabah“ moguće je da je Ozturk povezan sa islamskim sveštenikom Fetulahom Gulenom, kojeg je Ankara okrivila za neuspeli prevrat.

Ljudi pokušavaju da spreče prolazak tenka tokom pokušaja prevrata u Ankari. - Sputnik Srbija
Državni udar u Turskoj predvodio bivši komandant vazdušnih snaga

U petak uveče su vlasti Turske javile o pokušaju vojnog prevrata u državi. Vojska je saopštila da je preuzela vlast u svoje ruke. U subotu ujutru pobunjeni vojnici počeli su da se predaju. Vlasti Turske izjavile su da pokušaj puča nije uspeo.

Turske vlasti već su uhapsile više od šest hiljada ljudi, među kojima su i viši oficiri. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Turske u prevratu je poginulo 290 osoba. Vlasti Turske optužile su opozicionog islamskog sveštenika Fetulaha Gulena za organizaciju prevrata.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala