Bivši premijer Japana: Rusija treba da se vrati u G8

© AFP 2023 / KARL-JOSEF HILDENBRANDG7 – zastave
G7 – zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija treba da se vrati u sastav G8 da bi se efikasno rešila kriza u Ukrajini, smatra bivši premijer Japana Jukio Hatojama.
Moskva siti - Sputnik Srbija
Šta će Rusiji G8?!

„Što se tiče sukoba u Ukrajini, na primer, Rusija je izbačena iz grupe G8, koja je postala G7. Da  bi se efikasno rešilo ovo pitanje, Rusija mora biti uključena u dijalog“, izjavio je Hatojama na petom Svetskom forumu mira na Univerzitetu Cingua.

Prema njegovim rečima, Kina takođe mora biti uključena u G8.

„Kina, koja ima najveći broj stanovnika na svetu i predstavlja drugu ekonomiju sveta, takođe mora biti uključena u ovu grupu, što će stvoriti G9“, istakao je Hatojama.

Šef MIP Nemačke Frank-Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija
Štajnmajer želi da vrati Rusiju u G8

Forum ekonomski razvijenih sila od 1998. čini „osmorka“, ali od 2014. zbog događaja na Krimu učesnici kluba doneli su odluku da ne idu na naredni samit G8 u Sočiju, već su se okupili bez Rusije u Briselu.

Rusija je 2014. predsedavala u „osmorki“. Učesnici G7 izjavili su da ne žele da zasedaju zajedno sa Rusijom sve dok Moskva ne izmeni svoju politiku prema Krimu.  

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije izjavio da Rusija ne preduzima nikakve korake za vraćanje u G8 i neće to raditi. On je dodao da se zapadni partneri „već ubeđuju da Rusiju treba vratiti u ’osmorku‘“. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala