U prevratu učestvovao pilot koji je oborio ruski Su-24

© REUTERS / Tumay Berkin Reakcija naroda u Ankari na vojni udar u Turskoj
Reakcija naroda u Ankari na vojni udar u Turskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od učesnika državnog prevrata u Turskoj bio je i pilot koji je oborio ruski avion Su-24, izjavio je gradonačelnik Ankare Melih Gokček.
Otirači sa portretima Erdogana i Gulena - Sputnik Srbija
IZ MINUTA U MINUT Erdogan traži Gulena od Obame (video, foto)

Prema rečima gradonačelnika, pilot je bio član organizacije sveštenika Fetulaha Gulena.

Aktivnosti ove organizacije zvanična Ankara naziva „paralelnom državom“. Ranije je predsednik Erdogan optužio pristalice Gulena za organizovanje pobune. Sama organizacija sa sedištem u SAD odbacuje ove optužbe, a Gulen je lično osudio prevrat.

„Upravo ’paralelna država‘ pokvarila je naše odnose sa Rusijom. To je bio incident (obaranje aviona) u kojem je učestvovao jedan od pilota iz te organizacije. On je bio jedan od učesnika puča. Dosad to nismo objavljivali, zadržali smo informaciju za sebe. Ali ja, Melih Gokček, kažem da su naše odnose sa Rusijom pokvarili upravo ovi nitkovi“, izjavio je gradonačelnik na televiziji Si-En-En Turk.

On je dodao da je „paralelna država“ nameravala da izoluje Tursku na međunarodnoj sceni.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan u poruci Putinu: Izvinite

„Juče sam imao gosta iz Rusije — Putinovog savetnika. On deli moje mišljenje“, istakao je Gokčev, ali nije precizirao o kojem je savetniku reč.

Turski lovac oborio je ruski avion na nebu iznad Sirije u novembru prošle godine. Predsednik Rusije nazvao je to „udarom u leđa“ saradnika terorista, nakon čega je Moskva uvela Turskoj niz ekonomskih ograničenja. Krajem juna predsednik Erdogan uputio je Vladimiru Putinu izvinjenje i saučešće, nakon čega Putin je objavio da dolazi do normalizacije odnosa sa Ankarom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala