Američki Kongres objavio tajne dokumente o 11. septembru

© AP Photo / Gene BoyarsBombardovanje kula-bliznakinja u Njujorku, 11. septembar 2001.
Bombardovanje kula-bliznakinja u Njujorku, 11. septembar 2001. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Kongres objavio je tajne dokumente o 11. septembru u kojima se Saudijska Arabija dovodi u vezu sa terorističkim napadima.

Dokument od 28 stranica je objavljen nakon što su porodice žrtava izvršile pritisak na sam Kongres.

Prva od 28 stranica.
Prva od 28 stranica. - Sputnik Srbija
Prva od 28 stranica.

„Objavljivanjem ovih podataka će dati odgovore na mnoga pitanja i pružiće mogućnost da se odgovorni za napad privedu pravdi“, rekao je predstavnik demokrata Stiven Linč, jedan od najglasnijih zagovarača da se ovaj dokument predstavi javnosti.

Saudijski kralj Salaman i američki predsednik Barak Obama - Sputnik Srbija
28 stranica tajne i 780 milijardi dolara pretnje (audio)

Prema dokumentu, pojedini otmičari aviona su bili u kontaktu sa saudijskim zvaničnicima, koji su im pomagali u napadima. Kako se navodi, jedan od njih je saudijski zvaničnik Osama Basnan, za kog se smatra da je lažni pasoš dobio od ambasadora Saudijske Arabije u SAD kako bi doputovao u Hjuston 2002. godine da bi se susreo sa otmičarima aviona, te da mu je za taj put značajna sredstva obezbedila saudijska kraljevska porodica.

U tajnim papirima se pominje još jedno ime, a reč je o Abduli bin Ladenu, koji je radio za saudijsku Ambasadu u Vašingtonu, i koji je nešto kasnije identifikovan kao polubrat Osame bin Ladena. 

Strana 2
Strana 2 - Sputnik Srbija
Strana 2

Takođe se navodi da je istraga pokazala da su pojedinci, koji su bili povezani sa članovima saudijske Vlade, istovremeno bili povezani i sa pripadnicima Al Kaide.

Istraga je pokazala i da je 1999. godine bila organizovana probna verzija 11. septembra, kako bi se utvrdila bezbednost američkih vazduhoplovnih kompanija, kao i da je u toj akciji učestvovao izvesni Muhamed el Kudein.

Dokument je bivši predsednik Džordž Buš označio kao nacionalnu tajnu kako bi zaštitio obaveštajne izvore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala