Vučić: Dodik čovek od najvećeg autoriteta

© Tanjug / Tanja ValičMilorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će 4. avgusta Srbija i Republika Srpska u naselju Busije obeležiti godišnjicu progona Srba iz područja tadašnje Srpske Krajine i Hrvatske.
Kamp Unprofora u Kninu, Srbi zarobljeni u „Oluji“ - Sputnik Srbija
Zašto je Knin pao za manje od 24 časa

„Obeležićemo to stradanje našeg naroda na dostojanstven način, ne pozivajući bilo koga na osvetu i sukobe, već na život i razumevanje prošlosti“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u vladi sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

On je rekao da će 19. avgusta u Gradini biti obeleženo 75 godina od dolaska prvih logoraša u taj deo jasenovačkog logora.

Vučić je rekao da će u toku avgusta posetiti hercegovački deo RS, kako bi video gde Srbija može da pomogne u ekonomskom razvoju tog dela RS.

Vučić je rekao da je sa Dodikom imao dobre razgovore o daljem unapređenju saradnje i odnosa Srbije i RS, te naglasio da se zajednički projekti dobro razvijaju

On je dodao da je zadovoljan što su se relevantni politički činioci uskladili o datumu raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj i što predstavnici EU nisu mogli da nađu zamerku referendumskom pitanju, a koje se odnosi na datum obeležavanja Dana RS.

Vučić je rekao da je Dodik čovek od najvećeg autoriteta, te da ga je molio za postizanje dodatnog jedinstvo u RS.

„Mi ćemo iz Srbije da pomognemo šta možemo, ali mir i stabilnost su nam ključni“, rekao je Vučić.

Najavio je da će narednih dana da se sretne i sa drugim političarima iz RS, onima na vlasti, ali i drugima iz opozicije, jer veruje da mogu da dogovore „dobre“ stvari koje su u interesu Srba.

Potpisivanje Dejtonskog sporazuma - Sputnik Srbija
Zapad ruši Dejton — Moskva podržava Dodika

On je naglasio da bi bilo dobro da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, jer bi to govorilo o opredeljenosti srpskog naroda zapadno od Drine za ulazak u EU.

Vučić je rekao da je sa Dodikom razgovarao i o ključnim infrastrukturnim projektima, za koje je ocenio da se razvijaju u dobrom pravcu.

Dodao je da će u avgustu posetiti hercegovački kraj RS, kako bi video gde Srbija može da pomogne.

„Stvari se dobro razvijaju i po pitanju mosta Bratunac—Ljubovija, kao i da se radi na izgradnji puta od Sremske Mitrovice do Bijeljine, što će biti od velikog značaja za taj deo Srbije i RS.

Dodik: RS ima podršku Srbije

Dodik je izjavio da RS ima punu podršku Srbije za stabilnost Srpske i izrazio zahvalnost Vučiću i predsedniku Tomislavu Nikoliću na spremnosti da u kontinuitetu razgovaraju o svim pitanjima koja se tiču RS.

Dodik je zahvalio premijeru Vučiću što mu je, kako je rekao, omogućio da se sastane sa nemačkim ministrom poljoprivrede, koji je u Srbiju došao po nalogu kancelarke Angele Merkel.

Bio je, kazao je Dodik, to odličan sastanak i dodao da misli da treba verovati Nemačkoj da je spremna da pomogne BiH na njenom evropskom putu, a to znači, kako je rekao, i Republici Srpskoj.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa Vučićem rekao da je sa premijerom razgovarao o mnogim zajedničkim projektima.

Osvrnuvši se na obeležavanje zločina u Srebrenici, 11. jula, Dodik je rekao da Srbi s obe strane Drine nikada nisu osporavali da se u tom mestu dogodio zločin, ali da insistiranje da se tamo dogodio genocid i da nije dovoljno izraziti žalost govori nam da je Srebrenica potpuno ispolitizovana i gubi polako onu dimenziju u kojoj treba svi da se poklonimo žrtvama. Ima tu, kazao je, puno političkog i politikanskog.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Ne brinem za Kosovo, Bosna mi je najveća briga

Dodik je izrazio zadovoljstvo i dogovorom s premijerom Vučićem o zajedničkom obeležavanju značajnih i važnih datuma iz naše prošlosti.

„Zahvalan sa rukovodstvu Srbije što pomno prati događaje i što od njih nikada nije čuo da Srbija ima pretenzije prema BiH, već da je to stvar nas samih da se tamo dogovorimo”, rekao je Dodik.

Predsednik RS je čestitao premijeru Vučiću na dogovoru postignutom sa Kinom u vezi sa smederevskom Železarom i kaže da ga je zamolio da u te projekte uključi i potencijale RS, kao što je, na primer, aerodrom u Banjaluci.

„Tako ćemo da postignemo što je moguće veće integracije na poslovnim i turističkim projektima“, zaključio je Dodik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala