Pentagon protiv saradnje SAD i Rusije u Siriji

© Flickr / chuck holtonPentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pentagon se protivi koordinaciji i saradnji između SAD i Rusije u borbi protiv DAEŠ-a i Nusra fronta, jer smatraju da će Moskva to koristiti u borbi protiv pobunjenika, piše „Dejli bist“.
Džon Keri - Sputnik Srbija
Keri ide u Moskvu zbog...

„Protivljenje je počelo kada su SAD, prema postojećim podacima, poslale Rusiji predlog o razmeni informacija o konkretnim ciljevima za vazdušne napade na teritoriju Sirije“, piše „Dejli bist“. Autor teksta navodi da je planirano da ovaj plan državnog sekretara Džona Kerija bude razmotren u Moskvi tokom posete koja počinje sutra, 14. jula. Ipak, „jedan broj zvaničnika u Pentagonu je već izjavio da to neće funkcionisati“.

U američkom vojnom resoru, prema tvrdnjama lista, ubeđeni su da će „Moskva na kraju iskoristiti svaki sporazum za jačanje rešima (Bašara el Asada) i slabljenje opkoljenih sirijskih pobunjenika“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Rusija nije gađala DAEŠ iz osvete

Protivnici saradnje sa Moskvom u Pentagonu tvrde, piše list, da će „Rusija iskoristiti takvu koordinaciju za prebacivanje težišta razgovora o Siriji sa ostavke Asada na slabljenje njegovih protivnika, kao što je Nusra front.

„Štaviše, oni se plaše da će Rusija, kada uz pomoć SAD pruži otpor ovom ogranku Al Kaide, prestati da štedi umereni sirijsku opoziciju koju podržavaju SAD, zbog čega će biti eliminisane dve najozbiljnije pretnje po Asadov režim“, navodi se u listu.

Podsetimo, američki list „Vašington post“ je preneo da je Obama predložio Rusiji zaključivanje novog sporazuma o vojnoj saradnji u borbi protiv terorizma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala