Zašto NATO provocira Rusiju

© REUTERS / Kacper PempelPoljski vojnici na vojnim vežbama
Poljski vojnici na vojnim vežbama - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO namerno provocira Moskvu kako bi se vratilo na retoriku hladnog rata, piše američki list „Salon“.
Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Gruško: Istočna Evropa postaje odskočna daska za širenje NATO-a

Alijansa je izgubila svrhu i prinuđena je da traži nove „pretnje“ kako bi opravdala mnogobrojne vojne vežbe, stvaranje atmosfere velikog straha i vojne ugovore, zahvaljujući kojima organizacija i postoji.

Nato je kao „pretnju“ izabrao Moskvu, i sada će se njegova vojska nalaziti na najmanjem rastojanju od Rusije u celoj istoriji njegovog postojanja. Pritom, važno je znati da je Moskvi u planu samo zaštita ruskih granica, iako u medijima može da se nađe „more ničim nepotvrđenih gluposti na ovu temu“, naveo je autor članka.

Ipak, Alijansa prestaje sa ostvarivanjem planova o raspoređivanju sistema protivraketne odbrane u blizini ruskih granica. Oficiri NATO-a tvrde da su sistemi PRO u Istočnoj Evropi navodno potrebni kao zaštita od iračkih raketa.

Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija
Stoltenberg: Nema zbližavanja NATO-a i Rusije

„To je neverovatan bezobrazluk sa njihove strane: u svetču nuklearnog sporazuma koji je prošle godine potpisan sa Iranom, takvo opravdanje ne može izdržati nikakvu kritiku“, navodi se u članku.

Samit Alijanse u Varšavi je pokazao da je konfrontacija sa Rusijom postala politički kurs NATO-a. Alijansa nema jasnu svrhu koju je imala za vreme trke u naoružanju i zato teži da je obnovi provocirajući Moskvu, zaključuje autor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala