Turski ministar: Rusija i Turska se dopunjuju

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNihat Zejbekči
Nihat Zejbekči - Sputnik Srbija
Pratite nas
I dalje imamo isti cilj, da robna razmena Turske i Rusije dostigne nivo od sto milijardi dolara, o čemu smo se dogovorili pre krize, rekao je u ekskluzivnom intervju za Sputnjik ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči.

Prema njegovim rečima, „nemoguće je odustati od ovog cilja". Ministar je odbio da prokomentariše štetu koju je zahlađivanje odnosa sa Moskvom nanelo domaćoj poljoprivredi i turističkom sektoru, ali je istakao da je planiran sastanak ruskih i turskih ministara ekonomije, poljoprivrede, turizma i energetike.

Vlada Rusije - Sputnik Srbija
Kada će se pomiriti Turska i Rusija

„Tursko-ruski odnosi su specifični po tome što naše zemlje dopunjuju jedna drugu. Ono što Rusija nema, ima Turska, i obrnuto. Stoga, loš ambijent u trgovinskim i ekonomskim odnosima negativno utiče na obe strane. Zdrav razum kaže da je neophodno efikasno koristiti resurse koje imaju Rusija i Turska i da je to u interesu naših zemalja“, kaže ministar.

Kada je reč o robnoj razmeni, Nihat Zejbekči smatra da je moguće dostići nivo od sto milijardi dolara. „Iako poslednjih sedam meseci nije bilo napretka, sad ipak nema ozbiljnih prepreka po tom pitanju. Trebalo bi što pre da nadoknadimo štetu koju je našim zemljama nanela kriza u odnosima i da nastavimo gde smo stali kada se desio incident“, kaže Zejbekči.

Turski ministar je istakao važnost saradnje u energetici.

„Za vreme krize došlo je do suspenzije projekata koji se tiču nuklearne energetike i izgradnje gasovoda. Sada više ne postoje uslovi za dalju suspenziju. Predstavnici energetskih kompanija nastavljaju saradnju u realizaciji ovih projekata“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kad će biti postignut sporazum o izgradnji „Turskog toka“, Zejbekči je rekao da je to u nadležnosti ministara energetike Rusije i Turske. Što se tiče predstojećeg susreta Vladimira Putina i Redžepa Erdogana, ministar kaže da trenutno ne raspolaže tim informacijama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala