Skot: Važno je da Srbija prihvati bivše zatvorenike Gvantanama

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAmbasador SAD Kajl Skot
Ambasador SAD Kajl Skot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izrazio je danas zahvalnost Srbiji što je primila dva bivša zatvorenika iz američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo, ocenivši da je sada važno da oni budu integrisani u srpsko društvo.

Američki diplomata je novinarima rekao da je prijem dva pritvorenika iz Gvantanama dugo planiran i da je to deo programa za zatvaranje tog vojnog zatvora.

Prema njegovim rečima, SAD imaju pomoć od mnogo zemalja u realizaciji tog plana, a Srbija je među petnaestak evropskih zemalja koje su primile zatvorenike iz Gvantanama.

Zatvorenici Gvatanamo - Sputnik Srbija
Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačena u Srbiju

„To je veliki humani gest“, naglasio je Skot, koji, međutim, nije želeo da govori o detaljima dogovora sa srpskim vlastima, ali je istakao da je najvažnije da su oni sada u Srbiji i da ih je Srbija primila.

„Mislim da je najvažnije da ovi ljudi budu primljeni u srpsko društvo, da mogu započeti novi život“, podvukao je Skot izrazivši uverenje da je Vlada Srbije već preduzela korake u tom pravcu.

Dvojica pritvorenika iz američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi Muhamadi Davlatov iz Tadžikistana i Mansur Ahmad Saad el Dafi iz Jemena prebačeni su u Srbiju.

Ovo je prvi put da se u Srbiju šalju pritvorenici iz Gvantanama, gde će posle ovog transfera ostati 76 pritvorenika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala