Povećana aktivnost na nuklearnom poligonu Severne Koreje

© REUTERS / KCNASevernokorejski lider Kim Džong Un tokom lansiranja strateškog podmorničkog balističkog projektila
Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom lansiranja strateškog podmorničkog balističkog projektila - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na glavnom nuklearnom poligonu Pangjeri u Severnoj Koreji primetan je „visoki stepen aktivnosti“, navodi se u najnovijem istraživanju američko-korejskog instituta Škole perspektivnih međunarodnih istraživanja na Univerzitetu „Džon Hopkins“ u Vašingtonu.

Stručnjaci su proučili satelitske snimke od 7. jula. Prema njihovim podacima, na njima se vidi „visok stepen aktivnosti“ na Pangeriju.

Južnokorejski mediji izveštavaju o lansiranju severnokorejske balističke rakete - Sputnik Srbija
Pjongjang obećava: „Odgovorićemo fizički“ na američki PRO

Navodi se da se „oprema nagomilava na južnom i jugoistočnom delu poligona“. Osim toga, američki posmatrači primetili su i automobile i drugu tehniku.

„Na osnovu snimaka nemoguće je odrediti da li je reč o radovima na tehničkoj podršci, izvođenju radova na zemlji ili pripremi za peto (nuklearno) ispitivanje. Međutim, vidi se da je dati objekat u pripravnosti, što omogućava da se ubuduće sprovode nuklearna ispitivanja“, navodi se u izveštaju.

U Pjongjangu su više puta izjavljivali da će sprovoditi ispitivanja sve dok „postoji opasnost od SAD“. Severna Koreja je spremna da vodi pregovore o razoružavanju tek pod uslovom globalnog odustajanja od nuklearnog oružja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala