Ruski svemirski centar izvodi sedam komercijalnih lansiranja „Protona“

© REUTERS / Shamil ZhumatovRaketa Proton-M sa letelicom EgzoMars 2016. poleće sa lansirne rampe na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu.
Raketa Proton-M sa letelicom EgzoMars 2016. poleće sa lansirne rampe na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski državni kosmički naučno-proizvodni centar „Hruničev“ izvešće godišnje najviše sedam komercijalnih letova rakete-nosača „proton“, najavio je direktor Centra Andrej Kalinovski.
Start raketы Proton-M s kosmodroma Baйkonur - Sputnik Srbija
„Proton M“ sa američkim satelitom lansiran sa Bajkonura (video)

„Proton-M“ je najveća raketa-nosač u ruskoj floti svemirskih brodova. Raketa je nosila u orbitu ruske i strane satelite od kada je puštena u rad 2001.

„Sve u svemu, planiramo da izvedemo sedam komercijalnih lansiranja ’protona‘ godišnje, a njihov sastav zavisiće od želje korisnika“, izjavio je Kalinovski u intervjuu za „Izvestija“.

On je dodao da Centar trenutno radi na projektu „Angara A5“, čije je lansiranje planirano za 2021. godinu i pokušava da ga izgradi da bude jeftin kao „proton M“.

Porodica letelica „Angara“ dizajnirana je da omogući podizanje od dve do 40,5 tona u Zemljinu orbitu. Razvija se od 1995. i bila je prva ruska raketa od pada Sovjetskog Saveza koja može da orbitira i zameni starije rakete „proton M“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala