Poljski ministar optužio Rusiju za Volinjski masakr

© REUTERS / Kacper PempelMinistar odbrane Poljske Antoni Mačerevič govori na vojnoj vežbi u Varšavi
Ministar odbrane Poljske Antoni Mačerevič govori na vojnoj vežbi u Varšavi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič izjavio je da je Rusija dala podsticaj za „Volinjski masakr“, javio je poljski internet portal „Kresi“.
Ministar odbrane Poljske Antoni Mačerevič govori na vojnoj vežbi u Varšavi - Sputnik Srbija
Ministar odbrane Poljske: Rusija je pretnja o kojoj se mora govoriti

Prema mišljenju ovog političara, Rusija je pravi „neprijatelj koji je iskoristio nacionalističke snage u događajima od 1939. do 1945. godine“. Upravo su Rusi „iskoristili“ ukrajinske radikale, izjavio je poljski ministar.

Maćerevič je uveren da volinjska dešavanja predstavljaju genocid, navodi se u tekstu.

Poljski ministar odbrane više puta je bio u centru skandala zbog svojih antiruskih izjava. Početkom juna izjavio je da je jedan bataljon NATO-a sposoban da „obuzda Rusiju“, a nekoliko dana kasnije nazvao je Moskvu „najvećom svetskom pretnjom“.

Američki bataljon u Letoniji - Sputnik Srbija
NATO raspoređuje hiljade vojnika u Poljskoj

Ranije je poljski senat u svojoj rezoluciji nazvao „Volinjski masakr“ genocidom koji su izvršili ukrajinski nacionalisti.

U Poljskoj smatraju da su tokom Drugog svetskog rata pripadnici ukrajinske pobunjeničke armije (UPA, zabranjene u Rusiji) masovno ubijali Poljake iz Volinjske oblasti, Istočne Galicije i jugoistočnih vojvodstava.

Tih godina poginulo je najmanje sto hiljada ljudi. Kulminacijom genocida smatra se 11. jul 1943. godine, kada su ukrajinski nacionalisti istovremeno napali oko 150 poljskih sela.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala