Kameron u sredu podnosi ostavku, Tereza Mej nova premijerka

© AP Photo / Andrew YatesBritanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izjavio je da će ostavku na tu funkciju dati 13. jula, kao i da će od tog trenutka nova premijerka biti Tereza Mej, koja je dosad bila na čelu Ministarstva za unutrašnje poslove. Mejova je danas izabrana za predsednicu vladajuće Konzervativne stranke.
Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej - Sputnik Srbija
Tereza Mej biće nova „Čelična ledi“

„U sredu ću da sazovem sastanak u parlamentu na kojem će poslanici moći da mi postavljaju bilo koja pitanja. Nakon toga otići ću u Bakingemsku palatu, gde ću kraljici ponuditi ostavku kako bi Velika Britanija dobila novog premijera do večeri istog dana“, rekao je Kameron.

Prethodno je saopšteno da je britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej ostala jedini kandidat za premijersko mesto nakon što se Andrea Lids povukla iz trke.

Mejova je danas poručila da će „staviti britansku vladu u službu običnog naroda“ i izgraditi ekonomiju „koja će svima biti od koristi“.    

„’Bregzit‘ znači ’bregzit‘, pa hajde da od toga napravimo uspeh“, rekla je ona u televizijskom obraćanju i dodala da je broj glasova pokazao iskonsku želju za promenama.

Tereza Mej, koja se zalagala da Velika Britanija ostane u EU, izjavila je u okviru svoje kampanje da će poštovati rezultat referenduma o istupanju iz bloka.

Kako prenose agencije, Mejova je izjavila da neće pokušavati da ostane u Uniji niti će „pokušavati da na mala vrata ponovo pristupi Uniji“.    

Mejova je tada poručila da će staviti britansku Vladu u službu običnog naroda i izgraditi ekonomiju „koja će svima biti od koristi“.

Ko je Tereza Mej

Vestminsterski most u Londonu - Sputnik Srbija
Hoće li Brisel kazniti London ili ga što pre oterati

Tereza Mej će biti prva žena premijer na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer.

I sama je zaslužila titulu „čelična ledi“ ostankom na mestu ministarke unutrašnjih poslova poznatom po tome što „melje“ političke karijere duže od bilo kog kolege za poslednjih stotinak godina.

Tereza Mej je i pragmatična političarka koja je izašla neozleđena iz haosa prouzrokovanog referendumskom odlukom o „bregzitu“, predstavljajući se kao lider koji će povesti zemlju iz EU iako je zvanično, premda ne i mnogo entuzijastično, bila za ostanak u Uniji.

Ona sada insistira da „’bregzit‘ znači ’bregzit‘“, ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska pre kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna, prenosi AFP.

Pred njom je naporna borba da ujedini zemlju i Konzervativnu stranku podeljenu referendumom. Jedan od značajnijih konzervativaca, Kenet Klark, svojevremeno ju je nazvao „veoma teškom ženom“, ali ona kaže da joj upravo to ide u prilog u borbama koje predstoje.

„Sledeća osoba koja će to otkriti je Žan-Klod Junker“, rekla je Mejova navodno članovima parlamenta, povodom predstojećih pregovora o ’bregzitu‘ sa predsednikom Evropske komisije.

Britanska i zastava EU ispred Big Bena - Sputnik Srbija
„Bregzit“ bi mogao da izazove politički cunami u Evropi

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskog gradu na jugu Engleske, u porodici anglikanskog sveštenika, što je jedna od nekoliko stvari po kojima je upoređuju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Školovala se u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto.

Venčali su se 1980. godine, ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru, uključujući Banku Engleske, pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine. Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Mejova je izdržala na tom poslu šest godina, duže od bilo kog drugog ministra unutrašnjih poslova od 1892. godine, prenosi AFP.

Iako poštovana, ona nije deo nijedne „klike“ u Vestminsteru i sama priznaje da ne pije u barovima parlamenta, niti tračari o ljudima na ručkovima.

Reakcija ljudi u britanskom baru Čerčil u Njujorku na predviđanja Bi-Bi-Sija da Britanija napušta EU - Sputnik Srbija
EU više nema šta da ponudi Velikoj Britaniji

Izvori navode da je jako vredna i da dolazi tri sata pre bilo kog drugog i zna pet puta više od bilo koga prisutnog, da nije sklona rizicima i da nema mnogo vremena za hobi.

Voli da nosi cipele sa šarom leoparda, da kuva i ide na odmor sa mužem.

Kod nas je poznata po izjavi koju je preneo Bi-Bi-Si da „Albanija, Srbija i Turska imaju siromašno stanovništvo i ozbiljne probleme sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad čak i terorizmom“, i da zato treba da se upitamo „da li EU treba da nastavi da se širi, i daje svim novim članicama sva prava koja podrazumeva članstvo“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala