Stoltenberg Sputnjiku: NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom

© AP Photo / Alik KepliczGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dolazi na zasedanje drugog dana Samita NATO-a u Varšavi u Poljskoj.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dolazi na zasedanje drugog dana Samita NATO-a u Varšavi u Poljskoj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO ne želi konfrontaciju sa Rusijom ali nastoji da odbrani svoje saveznike, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoletnberg odgovarajući na pitanje Sputnjika zašto NATO pokušava Rusiju da predstavi kao pretnju umesto da se posveti bezbednosti EU u svetlu terorističkih napada u Parizu i Briselu.

On je takođe rekao da NATO veliku pažnju posvećuje dijalogu sa Moskvom, kao i da je dokaz tome najavljeni Savet Rusija—NATO koji će se održati 13. jula.

© Foto : Screenshot/Sputnik twitterKonverzacija Jensa Stoltenberga sa Sputnjikom
Konverzacija Jensa Stoltenberga sa Sputnjikom - Sputnik Srbija
Konverzacija Jensa Stoltenberga sa Sputnjikom

Istovremeno, prema rečima neimenovanog predstavnika Alijanse, kako saznaju RIA Novosti, glavne teme Saveta Rusija—NATO biće situacija u Ukrajini, pitanje transparentnosti i smanjenja rizika od vojnih incidenata, kao i situacija u Avganistanu.

Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Gruško: Očekujemo odgovor od SAD o izbegavanju vojnih incidenata

Visokopostavljeni predstavnik Alijanse je na marginama samita u Varšavi takođe rekao i da će tačni dnevni red Saveta Rusija—NATO biti objavljen uskoro.

„Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da će razgovor na nivou stalnih predstavnika biti fokusiran na krizu u Ukrajini i neophodnost da se u potpunosti implementira sporazum iz Minska. Takođe, reči će biti o smanjenju rizika od vojnih incidenata, ali i o bezbednosti u Avganistanu“, rekao je on.

Istovremeno, prema rečima stalnog predstavnika Rusije pri Alijansi Aleksandra Gruška, jedno od glavnih pitanja na savetu biće pitanje bezbednosti nakon odluke o povećanju NATO trupa u Istočnoj Evropi donetoj na samitu u Varšavi.

On je tada rekao da Rusija računa na otvoreni i ozbiljni razgovor sa predstavnicima Severnoatlantske alijanse.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala