NATO Rusiji: Na Arktiku treba sarađivati

© AP Photo / Virginia MayoGenralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Genralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severnoatlantska alijansa se zalaže za saradnju a ne za konfrontaciju na Arktiku, izjavio je generalni sekretar tog vojnog bloka Jens Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, na Arktiku su veoma teški uslovi za život, stoga je neophodno sarađivati, a sve nesuglasice treba rešavati na nivou međunarodnog prava.

Pripadnici specijalnih snaga MUP-a Čečenije tokom vojne vežbe na Severnom polu - Sputnik Srbija
EU hoće saradnju sa Rusijom na Arktiku

On je na taj način odgovorio na prošlonedeljnu izjavu zamenika ruskog ministra odbrane Timura Ivanova, koji je rekao da će osnovna ruska vojna infrastruktura na Arktiku biti izgrađena do kraja ove godine, kao i da će se na taj način obezbediti obavljanje dežurstava na toj lokaciji.

U poslednjih nekoliko godina Rusija aktivno učestvuje u osvajanju severnih teritorija, uključujući i vađenje energenata iz Severnog okeana, kao i u razvoju Severnog morskog trgovinskog puta, koji u sve većoj meri postaje alternativna trasa za teretne brodove iz Azije u Evropu.

Kako bi se osigurale akcije Rusije na Arktiku vrši se čitav niz mera, uključujući i vojnih, koje su izazvale burnu reakciju zemalja-članica NATO-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala