Kovač: Moguće blokiranje Srbije ako sudi hrvatskim veteranima

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDMiro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske
Miro Kovač ministar spoljnih poslova Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je danas da Hrvatska može da blokira Srbiju u pristupnim pregovorima o članstvu u EU u Poglavlju 23 ako Srbija prema hrvatskim ratnim veteranima počne da primenjuje zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine.
Hrvatska shvatila da trpi štetu ako blokira Srbiju

Hina prenosi da je Kovač to izjavio nakon razgovora koji je, zajedno sa hrvatskim ministrom za ratne veterane Tomom Medvedom, imao sa predstavnicima udruženja ratnih veterana.

Hrvatska agencija navodi da je nakon sastanka zatvorenog za javnost Kovač istakao da „Srbija na putu prema EU neće moći da primenjuje taj zakon, a moraće da sarađuje i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka“.

„Što se toga tiče, Srbija će morati da razmenjuje informacije sa hrvatskim državnim organima i da žrtvama rata omogući pristup pravosuđu, odnosno pravdi“, rekao je Kovač i dodao da će „žrtve rata imati pravo na odštetu, a Srbija će imati obavezu da sve odluke Suda u Hagu poštuje i primenjuje“.

Na pitanje novinara može li Hrvatska da spreči Srbiju u podizanju optužnica protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio da postoji bilateralni način i da bi bilo najbolje da se to tako reši.

„Isto tako, postoji i evropski okvir, vladavina prava je temeljno načelo funkcionisanja EU. Sada je obaveza Srbije da se taj njihov zakon ne primenjuje na Hrvatsku, i ta obaveza je ušla u pregovarački okvir“, rekao je Kovač i dodao da će „Srbija, ako ima želju da napreduje prema EU, morati to da primenjuje i da poštuje taj kriterijum “.

Hina prenosi da je Kovač poručio i da će se „svakih šest meseci sprovoditi nadzor nad ispunjavanjem te obaveze Srbije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala