Dodik: „Masovna grobnica“ u Sarajevu sramna i skandalozna

© AP Photo / Amel EmricMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je postavljanje instalacije grupe građana Antidejton u Sarajevu kojom je predstavljena masovna grobnica u obliku Republike Srpske, poručujući da je to samo još jedan u nizu dokaza da je „BiH apsolutno neodrživa zemlja“, prenose banjalučki mediji.

„Uraditi nešto tako, i to na dan kada mi u Republici Srpskoj odajemo poštu za 3.500 Srba ubijenih u okolini Srebrenice i Bratunca, strašno je, sramno i skandalozno“, istakao je Dodik, prenela je RTRS.

Nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid - Sputnik Srbija
Svi će pohrliti u Srebrenicu, a u Bratuncu nikog nema

On smatra da takav postupak predstavlja „zločin u kontinuitetu“, zločin koji, kako kaže, prema Srbima ne prestaje ni 20 godina posle rata.

Dodik je rekao i da „sramno ćutanje predstavnika međunarodne zajednice koji ne pokazuju ni minimum poštovanja prema srpskim žrtvama“, doživljava kao saučesništvo u tom zločinu.

On je ocenio i da oni koji rade ovakve stvari, kao i oni koji to prećutno dopuštaju, pozivaju na raspad BiH i direktno rade na njemu.

„Naravno da ja nemam ništa protiv raspada BiH, ali ih moram podsetiti da je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska dobila i međunarodno priznanje, ali i priznanje rukovodstva tadašnje takozvane BiH“, istakao je Dodik.

On je ocenio i da oni koji ne prestaju da pričaju o suživotu moraju da znaju da ćutanjem o ovakvim incidentima rade sve upravo protiv tog suživota.

Srbi stradali tokom NATO bombardovanja - Sputnik Srbija
Priče o Srebrenici zasenile stradanja Srba

„Mera njihovog suživota je izgleda dva i po odsto, na koliko su sveli Srbe u FBiH. To ni njima, kao ni međunarodnoj zajednici očito ne predstavlja nikakav problem. Moram im poručiti da im to u Republici Srpskoj nikada nećemo dopustiti, i da će ona uvek štititi sve svoje građane i brinuti se o njima“, poručio je Dodik.

Kako su preneli bosanski mediji, na Trgu dece Sarajeva u subotu je postavljena instalacija od cigala koja prikazuje oblik Republike Srpske sa kostima i ostacima odeće i obuće.

Kako se navodi, organizator je udruženje građana Antidejton grupa, a povod je obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici.

Osnivač Antidejton grupe Nihad Aličković rekao je, kako je prenela Fena, da ovim žele kazati istinu, tvrdeći da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i da se na području RS „svakodnevno iskopavaju grobnice“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala