Žestoki sukobi u Kašmiru, 19 mrtvih

© AP Photo / Mukhtar KhanKašmirski muslimani bacaju kamenice na indijske vojnike u Srinagaru. Indijske snage bezbednosti sukobili su se sa demonstrantima u nekim delovima Kašmira.
Kašmirski muslimani bacaju kamenice na indijske vojnike u Srinagaru. Indijske snage bezbednosti sukobili su se sa demonstrantima u nekim delovima Kašmira. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje 19 osoba je poginulo, među kojima su i policajci, trećeg dana sukoba između snaga bezbednosti i stanovnika indijske države Džamu i Kašmir, koji su protestovali protiv likvidacije uticajnog aktiviste grupe Hizb el Mudžahidin, prenosi agencija IANS.

Ranije je javljeno da je 15 osoba poginulo, a oko 200 ranjeno.

Burhan Muzafar Vani, 21-godišnji aktivista grupe koja se u Indiji smatra terorističkom i dvojica drugih navodnih separatista u petak su likvidirale snage bezbednosti. Istog dana u velikom broju naselja Kašmirske doline počeli su protesti.

Trećeg dana nemira u Kašmirskoj dolini poginulo je četiri osobe. Jedan od poginulih je policajac. Okupljena masa napala je oklopno policijsko vozilo. Jedan pripadnik policije se udavio, a ostali su uspeli da pobegnu sa mesta događaja.

U Šrinagaru i južnim oblastima države Džamu i Kašmir i dalje je na snazi policijski čas, što ne zaustavlja pristalice separatista. Ranije su lokalne separatističke organizacije pozvale svoje pristalice da nastave proteste do ponedeljka.

U državi Džamu i Kašmir, jedinoj indijskoj državi u kojoj većinu stanovništva čine muslimani, aktivno deluju separatisti koji se zalažu za prisajedinjenje Pakistanu. Istovremeno u Kašmiru između Indije i Pakistana nema zvaničnih granica — vojske dveju država deli linija kontrole.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala