Irak: Smenjeni šef bezbednosne službe i drugi zvaničnici

© AFP 2023 / AHMAD AL-RUBAYEIračka policija
Iračka policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irački premijer Hajder el Abadi smenio je šefa bezbednosne službe za Bagdad generala-potpukovnika Abdulamira el Šimarija, kao i druge bezbednosne i obaveštajne zvaničnike, nakon što su u bombaškim napadima u prestonici Iraka poginule 292 osobe, saopštila je danas kancelarija Abadija.
Pumpe za naftu - Sputnik Srbija
Glavni šverc nafte preseljen iz Sirije u Irak

Abadi je izdao nalog za smenu komandanta službi za Bagdad El Šimarija i razrešio je funkcije zvaničnike bezbednosnih i obaveštajnih službi u iračkoj prestonici, dodaje se u saopštenju.

Kancelarija iračkog premijera nije, međutim, precizirala koji su to zvaničnici u pitanju, preneo je AFP.

Irački ministar unutrašnjih poslova Iraka Mohamed el Gaban podneo je ranije ostavku nakon samoubilačkog napada u Bagdadu dok su irački zvaničnici objavili vest o uvođenju novih bezbednosnih mera, pogubljenju petoro osuđenika i hapšenju 40 džihadista.

U napadu, za koji je odgovornost preuzeo DAEŠ, stradale su najmanje 292 osobe, zbog čega se smatra da je to jedan od najsmrtonosnijih napada izvedenih u Iraku.

U prvobitnoj eksploziji poginuo je manji broj ljudi, ali se plamen proširio i zarobio ljude u tržnom centru na lokaciji na kojoj nije bilo dovoljno izlaza za hitne slučajeve, rekao je general-major Talib Halil Rahi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala