Porodica braće Bitići: Srbija nije ispunila obećanja

© AFP 2023Specijalni sud u Beogradu
Specijalni sud u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Porodica braće Iljija, Mehmeta i Agrona Bitićija, američkih državljana koji su ubijeni 1999. godine tokom sukoba na Kosovu, optužila je vlasti Srbije da nisu privele pravdi osumnjičene uprkos ponovljenim obećanjima da će to učiniti.
Vladimir Vukčević - Sputnik Srbija
Slučaj Bitići: Osumnjičeni na zapaženim pozicijama u državi

AP prenosi da je „u otvorenom pismu zvaničnicima SAD i EU, koje su potpisali američki i balkanski intelektualci i aktivisti za ljudska prava, izraženo žaljenje što suđenja za ratne zločine u Srbiji nisu uspela da razreše taj slučaj“, a njihov učinak nazvan „sumornim“ i „neprihvatljivim“.

Neimenovani zvaničnik Vlade Srbije koji je upoznat sa slučajem Bitići, upitan za komentar, kazao je za AP da su vlasti Srbije „intenzivno radile na tom slučaju“.

Agencija prenosi da je u otvorenom pismu navedeno da su povodom slučaja Bitići „srpski predsednik i dva poslednja premijera više puta obećali rešenje slučaja od 2006. godine, ali nisu preduzeli adekvatne korake kako bi obezbedili takav rezultat“ i da umesto toga „izveštaji ukazuju da je glavni osumnjičeni zastrašivao svedoke i da je i dalje blizak visokim članovima sadašnje Vlade“.

AP podseća da su se „braća Bitići pridružila albanskim pobunjenicima koji su se borili protiv srpske vlasti na Kosovu“.

„Oni su uhapšeni pri kraju sukoba, kada su zalutali u centralni deo Srbije. Njihova tela su pronađena u masovnoj grobnici 2001. godine“, navodi agencija.

Dodaje se da se „veruje da su njih trojicu ubile srpske trupe 8. jula 1999. godine“.

Tužilaštvo: Slučaj Bitići prioritet

Slučaj braće Bitići je prioritetan predmet u Tužilaštvu za ratne zločine, koje intenzivno i kontinuirano preduzima sve raspoložive aktivnosti na njegovom rešavanju, rečeno je u tom Tužilaštvu.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, koje je potpisao rukovodilac Tužilaštva Milan Petrović, navodi se da je Tužilaštvo u okviru tih aktivnosti angažovalo i sve službe MUP-a Srbije, nadležne za otkrivanje izvršilaca tog zločina.

„Bliže informacije o rezultatima preduzetih aktivnosti nismo u mogućnosti da damo zbog tajnosti postupka“, navedeno je u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala