Zaharova: Neko će odgovarati za Irak (video)

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na forumu „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak s mejnstrimom“
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na forumu „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak s mejnstrimom“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Čilkotov izveštaj pokazao da je Rusija bila u pravu u tvrdnjama da je invazija na jednu suverenu zemlju (Irak) velika greška.

„Ključne tačke izveštaja Džona Čilkota, po našem mišljenju, dovoljna su potvrda onoga što je Rusija godinama govorila. Mi smo tvrdili, i to potkrepljeni činjenicama, još pre početka iračke kampanje da je invazija na Irak nezakonita i bespotrebna“, rekla je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Genadij Gatilov - Sputnik Srbija
Gatilov: Rusija od početka znala za ulogu Blera u Iraku

„Razlog za vojnu operaciju je ’dobijen‘ očiglednom prevarom: ova invazija nije zasnovana ni na kakvim činjenicama ili realnim informacijama. Glavno pitanje ostaje otvoreno — ko će i u kojoj meri snositi odgovornost za smrt, kako se i priznaje u samom izveštaju, najmanje 150.000 građana Iraka. I to ne uzimajući u obzir milione izbeglica, stotine hiljada ranjenih“, dodala je ona.

„Najvažnije je da neko mora da preuzme odgovornost za invaziju na Irak“, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare u letnjem kampu Artek na Krimu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala