„Vikiliks“ objavio iračku ratnu prepisku Klintonove

© Flickr / Wikileaks Mobile InformatioKombi sa reklamom "Vikiliksa" ispred Bele kuće u Vašingtonu.
Kombi sa reklamom Vikiliksa ispred Bele kuće u Vašingtonu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Vikiliks“ je objavio arhivu od 1.258 mejlova bivše državne sekretarke SAD Hilari Klinton u vezi sa ratom u Iraku, objavio je vašingtonski politički list „Hil“.

Prošlog meseca, osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž rekao je britanskoj televiziji Aj-Ti-Vi da je sajt prikupio dovoljno dokaza za FBI da optuži Klintonovu, piše „Hil“.

„Mogla bi se podići optužnica, ali dok je Loreta Linč na čelu Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, ona neće optužiti Hilari Klinton“, rekao je Asanž.

Ipak, Asanž je insistirao da je prikupljeni materijal dovoljan za podizanje optužnice.

„Vikiliks“ je prikupio kolekciju privatnih mejlova Hilari Klinton o ratu u Iraku sa njenog privatnog servera, zahvaljujući „Čilkotovom izveštaju“ iz britanske javne istrage o ulozi Velike Britanije u katastrofalnom ratu pokrenutom 2003. godine za koji kritičari kažu da je razorio Bliski istok.

Hilari Klinton - Sputnik Srbija
FBI će da ispita Hilari Klinton

Deo mejlova poklapa se sa mejlovima koje je Stejt department objavio u februaru zahvaljujući Zakonu o slobodi informisanja.

Klintonova se suočava sa pretnjom podizanja optužnice FBI zbog toga što je koristila privatni mejl i server za vreme dok je bila državna sekretarka od 2009. do 2013. godine. Osim što je državne tajne izložila riziku, Klintonova je kritikovana zbog toga što je upotrebom privatnog servera pokušala da sakrije tajne „Fondacije Klinton“ od vladinih zvaničnika i javnosti.

„Fondacija Klinton“ je u više navrata optužena da je radila u interesu stranaca.

Nakon što je Stejt department objavio mejlove Hilari Klinton u februaru, „Vikiliks“ je pretražio arhivu od više od 50.000 stranica dokumenata koji obuhvataju prepisku bivše državne sekretarke od 2010. do 2014. godine.

Demokratski predsednički kandidati SAD Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Tramp zapretio Klintonovoj zatvorom

U štabu favorita Demokratske stranke za predsednika SAD istragu FBI doživljavaju kao mogući Damoklov mač iznad njene glave uoči konvencije demokrata koja će biti održana krajem meseca. Istovremeno, republikanski protivkandidat Donald Tramp stalno ponavlja da će je strpati u zatvor zbog skandala sa mejlovima.

Tokom vikenda, FBI je saslušavao Klintonovu skoro četiri sata u okviru istrage, nekoliko dana nakon što je bivši predsednik Bil Klinton održao tajni sastanak sa pravobraniocem Loretom Linč, odgovornom za istragu o skandalu.

Hilari Klinton je izjavila da polučasovni sastanak njenog muža sa Linčovom nije povezan sa istragom o mejlovima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala