Turska optužila 11 osoba iz Rusije za napad u Istanbulu

© REUTERS / Murad SezerTurska policija na aerodromu Ataturk u Istanbulu posle terorističkog napada 29. juna 2016. godine
Turska policija na aerodromu Ataturk u Istanbulu posle terorističkog napada 29. juna 2016. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tursko tužilaštvo optužilo je za umešanost u teroristički napad na aerodrom u Istanbulu 17 uhapšenih, uključujući i 11 državljana Rusije i šest državljana Turske, saopštila je agencija DHA. Ranije su slične krivične prijave bile podignute protiv 13 od 30 uhapšenih.
Aerodrom Ataturk u Istanbulu posle terorističkog napada 29. juna 2016. godine - Sputnik Srbija
Turska: Uhapšeno još 17 osumnjičenih za napad na aerodromu Ataturk

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da se za učešće u terorističkom napadu sumnjiče ruski državljani iz Dagestana, kao i državljani Kirgistana i Tadžikistana, a da je sam napad organizovala teroristička grupa DAEŠ.

Tri eksplozije su potresle 28. juna ulaz i parking međunarodnog terminala istanbulskog aerodroma „Ataturk“. Kao rezultat terorističkog napada poginule su 44 osobe, uključujući 19 stranaca, a 239 osoba je povređeno. Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da prikupljeni dokazi ukazuju da je DAEŠ umešana u teroristički napad.

Napad u Istanbulu - Sputnik Srbija
U napadu u Istanbulu 41 mrtav, sumnja se na DAEŠ (video, foto)

Za organizaciju terorističkog napada sumnjiči se Ahmed Čatajev rođen u Čečeniji, koji je ranije radio za vođu kriminalne organizacije „Imarat Kavkaz“ (Kavkaski emirat) Dokua Umarova, a posle njegove smrti pristupio je DAEŠ-u.

U januaru 2016. Nacionalni antiteroristički odbor Rusije upozorio je da Čatajev komanduje specijalnom jedinicom DAEŠ-a, koja se sastoji uglavnom od ljudi sa severnog Kavkaza i priprema terorističke napade u Rusiji i Evropi.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala