NATO tri puta ove nedelje pratio ruske avione

© Foto : Wikipedia/Vladimir KorolkovEurofajter tajfun
Eurofajter tajfun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portugalski lovci vojske NATO-a, koji u Litvaniji obavljaju misiju vazdušne policije u baltičkim zemljama, od 27. juna do 3. jula tri puta su se podizali u vazduh da bi identifikovali i pratili ruske vojne avione koji lete iznad Baltičkog mora, tvrdi Ministarstvo odbrane Litvanije.
Kineski vojnik na trgu Tjenanmen u Pekingu - Sputnik Srbija
Kina poziva SAD da prestanu sa izviđačkim letovima u njenoj blizini

„Lovci NATO-a su 27. juna identifikovali i sproveli u međunarodnom vazdušnom prostoru ruski izviđački avion Il-20, koji je leteo iz Kalinjingradske oblasti i nazad. Avion je leteo bez ranije priloženog plana leta, sa isključenim radarom i nije uspostavljao vezu sa centrom kontrole leta“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Ministarstvu su naveli da su 28. juna portugalski lovci identifikovali ruski izviđački avion Il-20, koji je leteo iz Kalinjingradske oblasti prema kontinentalnoj strani Rusije. Avion je leteo sa ranije priloženim planom leta, ali radari su mu bili isključeni i nije uspostavljao vezu sa kontrolom leta.

Kako navode u Ministarstvu, 30. juna avioni NATO-a identifikovali su i sproveli dva ruska lovca Su-27 — koja su letela iznad Baltičkog mora iz pravca Kalinjingrada i nazad bez unapred priloženog plana leta, ne održavajući vezu sa kontrolom leta, njihovi radari bili su isključeni — i jedan transportni avion Tu-134 koji je leteo iz kopnenog dela Rusije prema Kalinjingradu. On je leteo prema planu i održavao vezu sa kontrolom leta sa uključenim radarom.

Su-27 - Sputnik Srbija
Konašenkov: Ne letite blizu granica i neće biti presretanja

U ovom trenutku misiju vazdušne policije u Litvaniji obavlja portugalski kontingent sa lovcima F-16. U Estoniji misiju obavlja Velika Britanija sa lovcima „jurofajter tajfun“.

Ministarstvo odbrane Rusije više puta izjavljivalo da su se svi letovi aviona vazdušnih snaga Rusije izvršavali i izvršavaju se strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, bez narušavanja granica drugih država.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala