Pariz se priprema da preuzme finansijsku krunu od Londona

© Flickr / Samuel GeorgeAjfelova kula, Pariz
Ajfelova kula, Pariz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan broj analitičara smatra da nakon izlaska Velike Britanije iz EU London ne može da ostane finansijski centar sveta. Za tu titulu već se bore drugi evropski gradovi. Jedan od glavnih konkurenata britanskom Sitiju je Pariz. Međutim, Ujedinjeno Kraljevstvo ne namerava tako lako da se preda.
Manuel Vals - Sputnik Srbija
„Bregzit“ je poslovna šansa za Pariz

Velika Britanija namerava da izađe iz EU — da li to znači da londonski Siti očekuje krah?

Inostrani mediji su puni naslova: „Evropski gradovi će imati koristi od ’bregzita‘“, „Evropski gradovi se bore za finansijsku krunu Londona nakon izlaska Britanije iz EU“, „Finansijsku krunu želi da dobije Pariz“.

„Velikim međunarodnim kompanijama govorim: ’Dobro došli u Pariz! Investirajte u francusku ekonomiju‘“, izjavio je francuski premijer Manuel Vals.

Francuska privlači i bankare.

Toni Bler - Sputnik Srbija
Bler se nudi za pregovarača za „bregzit“?

„Mi čekamo goste sa raširenim rukama“, izjavio je ministar ekonomije Emanuel Makron.

Godinu dana pre „bregzita“ francuski „Mond“ je upozoravao: „Čuvaj se Britanijo, ako glasaš za ’bregzit‘, izgubićeš kao Napoleon kod Vaterloa“.

Međutim, ekonomski konsultant Kit Bojfild se ne slaže sa takvim mišljenjem.

„Ne smatram da će izlazak Britanije iz EU predstavljati poraz za nas, kao što je Vaterlo za Francuze. Naravno, potrebno je smisliti dalje akcije. Ne nameravamo da koncentrišemo snage na Evropu, radićemo na globalnim projektima. Naravno, Francuska će uraditi sve što je moguće da privuče ljude u Pariz. Biću iznenađen ako oni ne pokušaju da iskoriste situaciju. Međutim, mi se ne plašimo“, rekao je Bojfild.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala