Sa Turskom korak po korak

© AFP 2023 / JOHN THYSStalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov
Stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov najavio je da će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posetiti Moskvu, kao i da se datum njene posete trenutno utvrđuje.

On je istakao da se trenutno radi na pravljenju preseka stanja u odnosima između Rusije i EU.

Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Gorbačov: Rusija treba i nakon „bregzita“ da nastavi saradnju sa EU

„U Sankt Peterburgu na susretu ruskog predsednika sa predsednikom Evropske komisije bilo je reči o čitavom nizu pitanja koja se tiču odnosa Rusije i EU. Radi se na evaluaciji trenutnih odnosa, iako je Rusija na tom planu u određenom smislu prestigla partnere iz EU, međutim taj posao će biti nastavljen“, rekao je Čižov.

Govoreći o mogućnostima liberalizacije viznog režima za građane Rusije, on je podsetio da je razgovor išao u dva pravca — o viznim olakšicama ali i o bezviznom režimu.

„Oba pravca su, nažalost, kao i mnogi drugi procesi u pregovorima sa EU, trenutno zamrznuta, i to na inicijativu Unije“, dodao je Čižov.

Odnosi sa Turskom

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Turska demantovala: Nismo dali zeleno svetlo za korišćenje baze Indžirlik

Čižov je istakao da bi Ankara trebalo da se pozabavi pitanjem zatvaranja granice sa Sirijom kako bi se zaustavio protok naoružanja i boraca.

„Bilo bi veoma dobro kada bi Turska obratila pažnju na protok boraca, oružja i kamiona sa municijom preko tursko-sirijske granice. Pre pitanja Indžirlika, bilo bi bolje da se zatvori ta granica“, istakao je on.

On se dotakao i pitanja ukidanja ograničenja prodaje turističkih aranžmana za Tursku i dodao da Moskva nema nameru da stimuliše ruske turiste da putuju u tu zemlju.

„Ukidanje administrativnih ograničenja ne znači da će Rusija stimulisati svoje građane da putuju u Tursku. Uspostavljanje odnosa između Moskve i Ankare je proces koji treba da se rešava postepeno“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala