Moskva: Kontramere za Poljake

© Fotolia / scaligerMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je preduzela odgovarajuće kontramere za državljane Poljske koji nameravaju da posete Kalinjingradsku oblast i one će biti na snazi dok Varšava ne uspostavi prethodna pravila, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Kalinjingrad - Sputnik Srbija
Rusija obustavlja pogranični saobraćaj s Poljskom

Kako su istakli u ruskom Ministarstvu, 30. juna poljske vlasti su obavestile o odluci da se od 4. jula obustavi delovanje odredbe bilateralnog međudržavnog Sporazuma o pograničnom saobraćaju od 14. decembra 2011. godine, kojim se omogućava ulazak stanovnika Kalinjingradske oblasti na teritoriju susednih oblasti Poljske.

Ova ograničenja, kako se navodi, uvode se iz bezbednosnih razloga zbog održavanja samita NATO-a u Varšavi (8-9. jula) i Svetskog dana mladih u Krakovu (26-31. jula).

„Ruska strana upoznata je sa ovom jednostranom odlukom bez prethodnih konsultacija. Osim toga, nejasna je veza osiguravanja bezbednosti koju sprovode Varšava i Krakov sa realizacijom sporazuma, koji se odnosi isključivo na pogranične oblasti Pomorskog i Varminsko-Mazurskog vojvodstva. Uzimamo u obzir uveravanje Varšave da su ova ograničenja privremena, ali ćemo videti kako će se ono poštovati u praksi“, navodi se u dokumentu.

„Na osnovu principa reciprociteta, ruska strana preduzela je odgovarajuće kontramere prema poljskim državljanima koji nameravaju da posete Kalinjingradsku oblast. One će važiti dok Varšava ne vrati na raniji režim pograničnog saobraćaja u skladu sa pomenutim sporazumom“, naglašeno je u ruskom Ministarstvu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala