Rusija: OEBS stavio na razmatranje antirusku rezoluciju

© Tanjug / OKSANA TOKSICPlenarna sednica na 22. Ministarskom savetu OEBS
Plenarna sednica na 22. Ministarskom savetu OEBS - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stalni komitet parlamentarne skupštine OEBS-a prihvatio je da se Nacrt antiruske rezolucije o situaciji na Krimu stavi na dnevni red Sednice skupštine, koja se ovih dana održava u Tbilisiju, saopštio je novinarima šef ruske delegacije u OEBS-u i poslanik Državne dume Rusije Nikolaj Kovaljov.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov na četvrtom zasedanju strateškog dijaloga Rusija – Savet saradnje arapskih država Persijskog zaliva u Moskvi - Sputnik Srbija
Lavrov: Oružje posmatračima OEBS-a ako Kijev ispuni svoje uslove

Sednica parlamentarne skupštine OEBS-a se održava u Tbilisiju od 1. do 5. jula. Prema rečima Kovaljova, u nedelju je stalni komitet PASE razmotrio Nacrt rezolucije „o kršenju ljudskih prava i osnovnih sloboda na Krimu i kršenju prava krimsko-tatarskog stanovništva“, koju je podnela Ukrajina.

„Mi smo izašli, saopštili da je dokument apsolutno neobjektivan, tendenciozan, da ima očigledan antiruski karakter, zbog čega ne može biti popravljen“, rekao je Kovaljov novinarima.

On je naveo da je ruska delegacija odbila da učestvuje u razmatranju amandmana na ovaj dokument, zbog njegove potpune angažovanosti i neobjektivnosti.

„Uglavnom je tu bilo govora o ’mučenjima‘, ali nijedna činjenica nije navedena. To jest, to su bile sve propagandne parole: ’sistematsko kršenje ljudskih prava‘, ’situacija se pogoršava‘, ’treba odmah preduzeti mere i kazniti Rusiju‘. Sa takvom postavkom mi se naravno ne slažemo“, naglasio je on.

Proleće na Krimu - Sputnik Srbija
Krim poziva Moskvu: Podržite ruski turizam

Prema rečima Kovaljova, stav ruske strane je podržala i francuska delegacija, izjavivši da su nedavno na Krimu bili predstavnici Saveta Evrope.

„U rezoluciji se napomenulo da se (na Krimu) ne dozvoljava ulazak posmatračima… To nije tačno. Rekli smo im — izvolite, dođite. Dok su u govorima francuski predstavnici bili jedan prema jedan: pre nego što se prihvati ova rezolucija treba otputovati na lice mesta, pogledati, izvući zaključke i nakon toga je usvajati“, saopštio je on.

„Sa ovakvim pristupom se slažemo. Međutim, uzimajući u obzir antirusko raspoloženje u celini, rezolucija je bila stavljena na razmatranje na plenarnoj sednici, koja će se sutra održati“, dodao je Kovaljov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala