Pronađeni delovi Budine lobanje

© Flickr / Sonny AbesamisBuda
Buda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arheolozi koje je angažovala kineska vlada tvrde da su našli ljudske ostatke koji pripadaju indijskom asketi i mudracu Sidarti Gautami, poznatijem kao Buda, čije učenje je temelj svetske religije budizma.

Ostaci, za koje se pretpostavlja da su delovi tela osnivača budizma, sastoje se od kosti lobanje koja je pronađena pored ostataka ostalih monaha u Nanđingu u Kini, saopštio je kineski „Čajniz kultural relik džurnal“.

Ostaci su otkriveni tokom iskopavanja kripte u periodu od 2007. do 2010, ispod antičkog hrama Grand Vao'en.

Kineski časopis navodi da je kost lobanje nađena unutar zlatnog kovčega koji se nalazio u srebrnom kovčegu. Sanduci su bili smešteni u većoj kutiji oblika stupe (kružni svod budističkog hrama), građevini koja obično služi kao odaja za meditaciju.

​Kutija od sandalovog drveta veličine oko 1,2 sa 1,3 metra oblika stupe, kao i srebrni i zlatni kovčezi, navodno su ukrašeni graviranim slikama ptica i dragim kamenjem, među kojima su ahat i lapis lazuli.

Istraživači navode da je kutija oblika stupe bila stavljena u metalnu kutiju sakrivenu u kamenom sanduku.

Oni su saopštili da je natpise na sanducima navodno starim hiljadu godina izgravirao Deming, a na njime se detaljno opisuje kako je Budina lobanja dospela u Kinu.

Predstavljajući se kao „master savršenog prosvetljenja, vođa manastira Čengtijan i nosilac ljubičaste odore“ Deming, napisao je da je indijski imperator Ašoka (286-232 pne) naredio da se nakon odlazak u parinirvanu (smrt) ostaci Budinog tela očuvaju.

Ostaci kremiranog Budinog tela podeljeni su na „ukupno 84 hiljade delova“, od kojih je 19 poslato u Kinu, dodaje Deming.

Ovaj novi kineski izveštaj navodi da je u sedmom veku hram Nanđing u kome se čuvao deo lobanje, uništen u ratu, nakon koga je relikvija zaboravljena.

„Zar niko u ovo nemirno doba nije mario za budizam?“, napisano je retoričko pitanje.

Međutim, nekih pet stotina godina kasnije kineski car Ženzong naredio je da se hram obnovi i da se svi ostaci ponovo sahrane. Tokom „najsvečanije i složene ceremonije sahrane“ 1011. godine, relikvije su ponovo unete u kriptu ispod hrama.

Istraživači ne mogu da potvrde da urezani natpis predstavlja istinitu priču.

Bilo kako bilo, priča je postala prava senzacija u Kini. Kada je lobanja pokazana u Makauu 2012, više od 140 hiljada „pokolonika budizma“ došlo je da vidi ovu relikviju, navodi agencija Sinhua.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala