Republika Srpska neće priznati popis stanovništva u BiH

© AP Photo / Amel EmricMladen Ivanić i Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić poručio je danas u Banjaluci da Republika Srpska neće priznati rezultate popisa stanovništva u BiH iz 2013, jer se na njemu nalaze i osobe koje ne žive u toj državi, te dodao da je reč o gotovo 200.000 ljudi.

Ivanić je rekao da zato popis nije relevantan i tačan i da je njime samo dobijena iluzija da u BiH živi više ljudi.

„Popisom je trebalo uključiti sve građane u BiH, a ne one koji žive van zemlje. Dobili smo iluziju da imamo veći broj ljudi koji žive u BiH, a treba da nam bude jasno da popis nije tačan i relevantan. Pretvorili smo u ga u nepotrebnu političku priču, a on je trebalo da pokaže stvarno stanje. Apsurdne su izjave da se neko želi izbrisati gumicom kad nije puškom“, izjavio je Ivanić.

Srebrenički imam Idriz Halilović - Sputnik Srbija
Popis: U BiH 50,11 odsto Bošnjaka

Licemerno je, ocenio je, gurati svoje eksperte, direktore i zamenike da brane političke stavove.

„Situacija u BiH jako je loša, a ja ću nastaviti da insistiram na priči o pritiscima Tužilaštva BiH oko popisa“, rekao je Ivanić.

Podsetio je da je nudio  kompromise u dogovoru oko popisa, ali da kolege iz Federacije BiH na to nisu bile spremne, pogotovo Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH i predsedavajući tog tela u ovom mandatu.

„Izetbegović nije želio kompromis, a danas svi trpimo posledice zbog toga i imamo lošu situaciju. Nadam se da ćemo se vratiti kompromisu i dogovorima, a ne preglasavanju, čemu ću se ja dok sam član Predsedništva uvek suprotstavljati. Kada se nađemo u kriznoj situaciji, pred očima javnosti moramo prikazati rešenje Popis je bio interes svih i trebalo je poboljšati put prema EU, a Republika Srpska je učinila mnogo“, kazao je Ivanić.

Poručio je da bošnjački deo Sarajeva mora zaustaviti priču o poželjnima i nepoželjnima.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik o popisu: Još jedan dokaz da je BiH iluzorna zemlja

„RS je imala ključ kojim se moglo sprečiti objavljivanje podataka i ako je to tačno, onda je to ogromna odgovornost“, naveo je Ivanić i najavio mogućnost da Republika Srpska objavi svoje podatke o popisu, što bi, kako je rekao, bilo bolje od organizovanja novog.

Osvrnuvši se na jučerašnju posetu Berlinu i susretu članova Predsedništva BiH sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Ivanić je rekao da je Nemačka istinski posvećena BiH.

Impresivno je, kazao, videti koliko Merkleova poznaje prilike u BiH i koliko ima izbalansiran pristup.

„Nemačka je istinski posvećena pomoći BiH i razmotriće finansijsku pomoć BiH, posebno poljoprivrednicima“, rekao je Ivanić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala