Kako lavica Maška čuva ovce (video)

© Sputnik / Vladimir Vяtkin / Uđi u bazu fotografijaStado na pašnjaku u Dagestanu
Stado na pašnjaku u Dagestanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lavica Maška, koja odmalena živi sa jaganjcima, pomaže pastirima da čuvaju stado na jednoj farmi u Hivskom rejonu Dagestana. Pogledajte kako ovaj predator čuva ovce i igra se sa ljudima.

Dagestanski farmeri obučili su jednogodišnju lavicu da čuva ovce. Pod budnim okom Maške nalazi se oko 600 grla. Lavica zajedno sa kavkaskim psima-ovčarima odvraća vukove i druge nezvane goste. Njen glasni rik čuje se u celom okrugu.

Domaćinu ove farme Bajrambeku Ragimovu lavica je poklonjena. U početku je ona rasla zajedno sa jaganjcima. Dok su se igrali, mala lavica ih je toliko vijala da su oni očvrsli i prestali su da se razboljevaju.

„Maška je dva meseca rasla sa jagnjićima. Te godine imali smo 120 odsto porast broja ovaca. Ne mogu sa sigurnošću da kažem da je baš lavica uzrok tog porasta, ali rezultat je odličan“, izjavio je Ragimov.

Park lavova Tajgan na Krimu - Sputnik Srbija
Šestomesečna lavica Maša sprijateljila se sa ovcama (video)

Svakodnevno lavicu šetaju i drže u blizini stada oko dva sata. Takva šetnja pomaže da seodvrte zveri od ljudi i ovaca.

„Prvo, naša teritorija je potpuno zatvorena, temeljno ograđena. Drugo, mi smo za ovu životinju zadužili određenu osobu koja je odgovorna za njeno kretanje.“

Kada životinja poraste, Bajrambek planira da otvori zoološki vrt i da je stavi u posebno ograđeni deo.

„To je privatni projekat u koji smo uložili oko 280 hiljada evra. Želimo da u Dagestanu otvorimo veliki zoološki vrt. U njemu neće živeti samo Maška, već i tigrovi, kanadski vukovi, medvedi i druge životinje. Za ove potrebe već smo kupili kaveze i drugu opremu“, dodao je on.

Za sada lavica ima potpunu slobodu, čuva ovce i ne popušta lokalnim psima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala