#SputnjikIntervju: „Bregzit“ — tektonski poremećaj koji će dugo tresti Evropu (audio)

„Bregzit“ — tektonski poremećaj koji će dugo tresti Evropu
Pratite nas
Odluka o izlasku Velike Britanije iz EU predstavlja tektonski poremećaj koji će jako dugo da trese Evropu, međutim „bregzit“ ne bi trebalo da ima dalekosežne posledice po ceo svet, budući da ekonomija Velike Britanije čini oko 3,5 odsto svetskog BDP-a, te će se najveći efekti u ekonomiji osetiti na samom ostrvu, smatraju sagovornici Sputnjika.

Prema rečima profesora i predsednika Evropskog pokreta Mihajla Crnobrnje, odluka Britanaca na referendumu ne predstavlja neku vrstu „cunamija“, koji dođe i prođe, već će se posledice toga osetiti dugi niz godina, a svakako će imati i dodatnog uticaja na celokupnu geopolitičku situaciju.

EU je, prema njegovim rečima, „bregzitom“ dobila snažan udarac, a sada je na njoj da pokaže koliko je jaka ukoliko želi da ima neku budućnost i perspektivu.

Kada je reč o ekonomskom aspektu, stručnjak za ekonomiju i član Vlade u senci Demokratske stranke Slavoljub Antić smatra da će se glavni efekti odraziti na nestabilnost kursa, pad cena nekretnina i akcija, porast troškova zaduživanja i na porast inflacije u nekom kraćem roku, ali da je najopasnije pitanje uvođenje carine na izvoz i uvoz.

Zastave pristalica bregzita - Sputnik Srbija
Domino efekat koji je pokrenuo „bregzit“ mogao bi da desetkuje EU

Govoreći o periodu „razvoda“ Velike Britanije od EU, Antić je rekao da je već danas primetan drugačiji ton onih koji su se uoči referenduma oštro zalagali za izlazak iz evropske porodice, kao i da je moguće da će elite pokušati da obezvrede tu odluku Britanaca.

„Činjenica je da nema brzih razvoda, ovo će trajati nekoliko godina, pogotovu što će se u to umešati i politika i geopolitika i mnoga druga pitanja“, istakao je Antić.

On je naglasio da je za odlazak glasao siromašan sloj i starija populacija, što je pokazatelj da postoji neka vrsta nepoverenja u elitu u Britaniji, baš kao što to postoji i u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala