Ruski taster za poziv u pomoć senzacija na internetu (video)

© Foto : NIMB/Max AvdeevPrsten Nimb
Prsten Nimb - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski prsten sa tasterom za poziv u pomoć „Nimb“, koji će obavestiti prijatelje ili ljude u blizini da se korisnik našao u nevolji, uživa sve veću popularnost na internetu. Na „Kikstarteru“ „Nimb“ je napravio svojevrstan rekord jer je sakupio novac za realizaciju tog projekta tokom svega 18 sati.

Planira se da se prsten u prodaji pojavi 2017. godine i da košta od 75 do 149 dolara. 

Kako prsten funkcioniše

U slučaju opasnosti treba pritisnuti dugme i držati ga tri sekunde, nakon toga prsten će poslati SOS poruku sa GPS koordinatama unapred određenim kontaktima, ali i drugim korisnicima sistema. Prsten može da funkcioniše do dve nedelje bez dodatnog punjenja, takođe, zaštićen je od prašine i vode. Prvu verziju aparata treba prikačiti na pametni telefon, ali će se za godinu dana pojaviti nova „autonomna“ verzija.

Kao društvena mreža za one koji traže pomoć

Koosnivačica projekta novinarka Jekaterina Romanovska rekla je za ruski časopis „Afiša“ da će korisnici preko aplikacije „Nimb“ praviti listu kontakata koji bi trebalo da reaguju na njihovo zapomaganje. Osim toga, na svom profilu korisnik može da navede podatke o uzrastu, obrazovanju, čak i o omiljenoj muzici.

„Nadamo se da će ’Nimb‘ naučiti ljude da jedni drugima pomognu“, ističe ona.

Romanovska kaže da postoje mnogobrojni projekti poput „dugmeta života“ i drugih „tastera za poziv u pomoć“, ali je prsten „Nimb“ jedinstven po tome što čovek može da pošalje SOS poruku čak i ako su zločinci na njegove ruke stavili lisice ili izdali naredbu: „Ruke uvis“, preteći puškom.

Domet prstena je oko 300 metara, ali može da bude i veći, a oni koji su prihvatili vaš zahtev za pomoć će se odmah naći u zajedničkom četu sa drugima korisnicima koje su takođe pristali da pomognu.

Bolje od biber-spreja

Izvršni direktor projekta Leonid Berešanski za Sputnjik kaže da se do te ideje došlo 2014. godine, kada su Jekaterinu Romanovsku na ulici napale nepoznate osobe. Romanovska je imala telefon i biber-sprej, ali nije uspela da ga iskoristi.

Prema njegovim rečima, projekat će biti od koristi i za starije ljude i za osobe sa invaliditetom, kao i za avanturiste i za prodavce u radnjama, koji uglavnom imaju taster za poziv u pomoć, ali često ne uspevaju da dođu do njega tokom oružanog upada u prodavnicu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala