Haradinaj: Podići spomenik Albancima na Gazimestanu

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj zatražio je danas izgradnju spomenika u „čast i sećanje na albansku vojsku i pale borce“ u Kosovskom boju.

Portal „Kossev“ prenosi da je jedan od Haradinajevih zahteva i da spomenik bude izgrađen tamo gde se bitka i odvijala.

„Bitka na Kosovu 1389. je jedan od najvažnijih datuma u istoriji Kosova i Balkana. Albanska vojska je u to vreme bila deo zajedničke koalicije naroda Balkana na Kosovu i zaštita zapadne civilizacije, a mnogi od njih su pali u Bici na Kosovu. Albanci imaju udeo u istoriji i slavi ove bitke. U čast i sećanje na tu vojsku i pale borce u ovoj bici, predlažem izgradnju spomenika u oblasti gde se ona dogodila!“, napisao je Haradinaj na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici.

On je poručio da od kosovskih institucija traži realizaciju ovog projekta.

Portal „Kossev“ navodi da Haradinajeva objava zasad ima više od 200 lajkova, a među komentarima ima onih na račun kosovske vlade, za koju je jedan od korisnika naveo da joj nedostaje volje za ovakve projekte, ali se našao i onaj koji se tiče najnovijeg spomenika knezu Lazaru na severu Kosova i Metohije.

„Šta čekate, Sloveni su podigli spomenik knezu gubitniku Lazaru usred Mitrovice“, naveo je jedan od albanskih korisnika Fejsbuka.

Ovaj portal podseća da je pre dva dana u Severnoj Mitrovici postavljen spomenik knezu Lazaru koji je danas, na srpski državni praznik Vidovdan, i zvanično otkriven.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala