NATO „škripi i stenje“

© AP Photo / Alik KepliczNemački tenkovi tokom vojne vežbe NATO-a u Poljskoj, jun 2015.
Nemački tenkovi tokom vojne vežbe NATO-a u Poljskoj, jun 2015. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za 20 godina zajedničkih operacija NATO, koji predstavlja „skup nacionalnih i tehničkih ostrva“, nije uspeo da nauči da radi kao ekipa i inferioran je u odnosu na Rusiju.
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija
Stoltenberg i Keri: NATO još važniji posle „bregzita“

Johen Bitner u članku upoređuje NATO-a sa zgradama koje samo što se nisu srušile. 

„Isto to se može reći i za NATO — navodno, najsposobniji vojni savez u svetskoj istoriji — nakon završetka najvećih vojnih manevara još od vremena Hladnog rata“, navodi se u članku nemačkog „Cajta“.

Prema mišljenju autora članka, zvuci koje je Alijansa „izdavala tokom vojnih manevara u Poljskoj“, liče na „škripu i stenjanje“.

„Kako politički, tako i na vojnom planu, obećanje NATO-a da će pomoći svakom članu bloka izgleda krajnje slabo“, primetio je novinar.

Komandant NATO snaga za Evropu Filip Bridlav - Sputnik Srbija
Bridlav: Rusija je „egzistencijalna pretnja“ za SAD

„Pešadija NATO-a neće uspeti ni da se povuče. Ona će biti uništena na mestu“, navodi se u tekstu.

Komandant kopnenih snaga SAD u Evropi general-potpukovnik Ben Hodžis, kao i drugi predstavnici NATO-a, ne osporavaju zaključke koje su izveli američki analitičari, navodi Bitner. Hodžisa najviše zabrinjava stanje komunikacija.

„Ni radio-veze, ni elektronska pošta nisu bezbedne. Polazim od toga da se sva saopštenja koje šaljem sa svog ’blekberija‘ još negde čitaju“, naglasio je general.

NATO predstavlja skup nacionalnih i tehničkih ostrvaca, čime ustupa mesto u strukturnom planu takvoj centralizovanoj vojnoj sili kao što je Rusija, zaključio je autor članka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala