Škotska može staviti veto na izlazak Britanije iz EU

© REUTERS / Jane Barlow/PoolNikola Sterdžon
Nikola Sterdžon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Vlade Škotske Nikola Sterdžon izjavila je u intervjuu za Bi-Bi-Si da parlament može staviti veto na izlazak Velike Britanije iz EU.
Škotska zastava na parlamentu - Sputnik Srbija
Škotska počinje direktne konsultacije sa EU

Predsednica Vlade Škotske Nikola Sterdžon izjavila je da bi škotski parlament mogao da pokuša da blokira izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije.

Prema rečima Nikole Sterdžon, to je moguće uraditi na osnovu toga što se 51,9 odsto glasača na prošlom referendumu izjasnilo za izlazak iz EU, iako je 62 odsto škotskih birača glasalo protiv prekida odnosa sa Briselom.    

Njena Škotska nacionalna partija nema većinu u parlamentu uprkos popularnosti.

Sterdžonova je rekla da veruje da će pristanak škotskog parlamenta biti potreban za pitanje izlaska Britanije iz EU, ali je priznala da će britanska vlada verovatno zauzeti drugačiji stav.

Biračko mesto u Edinburgu - Sputnik Srbija
Anketa: 60 odsto Škotlanđana za nezavisnost od Britanije

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon namerava direktno da vodi pregovore sa Briselom radi zaštite škotskih nacionalnih interesa.

Prema njenim rečima, u nastaloj situaciji njena odgovornost kao predsednice Vlade jeste da vodi pregovore za zaštitu nacionalnih interesa Škotske. Pritom, ona je dodala da će razgovarati sa „narednih danih sa ljudima u Briselu“.

Ona je ranije izjavila da Škotsku izvode iz EU protiv njene volje i da će „bregzit“ povući za sobom „duboko rušilačke i bolne posledice“.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala