Severna Koreja će nastaviti da „zastrašuje“ SAD

© AP Photo / Lee Jin-manStanovnik Seula gleda tv izveštaj o lansiranju rakete u Severnoj Koreji
Stanovnik Seula gleda tv izveštaj o lansiranju rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja namerava da nastavi da radi na nuklearnom programu, kako bi zaplašila svog glavnog neprijatelja Sjedinjene Američke Države, piše u pismu koje je stalno predstavništvo Severne Koreje pri UN poslalo u Stejt department SAD.
Članovi Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija
Savet bezbednosti osudio nove balističke probe u Severnoj Koreji

U diplomatskoj misiji saopštili su da je pismo poslato 25. juna. U izjavi se navodi da „Severna Koreja mora da ima snažna sredstva za napade, koji bi predstavljali stalnu pretnju za Sjedinjene Američke Države radi čvrste zaštite bezbednosti zemlje i njenog naroda od nuklearne pretnje Sjedinjenih Američkih Država“.

„Neprijateljska politika SAD prema Severnoj Koreji“, prema rečima diplomata, postala je „uspostavljeni poredak“ i Severna Koreja će, zauzvrat, „nastaviti da preduzima korake na jačanju svojih nuklearnih sredstava odvraćanja kako bi se zaštitila.“

Televizijski prenos lansiranja balističke rakete u Severnoj Koreji kojem je prisustvovao Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Severna Koreja: Uspešno testiranje balističke rakete

U četvrtak je Severna Koreja lansirala dve balističke rakete, najverovatnije novog tipa „musudan“. Prva raketa eksplodirala je u vazduhu, a za drugu je objavljeno da je njeno lansiranje bilo uspešno.

Istog dana Savet Bezbednosti UN objavio je izjavu u kojoj se osuđuje lansiranje balističkih raketa Severne Koreje jer to narušava rezoluciju UN.

U pismu misije Severne Koreje takođe je kritikovan stav SB UN.

„Rezolucije SB UN, kojom se Severnoj Koreji zabranjuje da lansira rakete, predstavlja narušavanje Povelje UN i međunarodnog prava“, navodi se u dokumentu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala