Tači: Neću dozvoliti rekolonizaciju Kosova

© REUTERS / Armend Nimani/PoolNovi predsednik tzv. Kosova Hašim Tači
Novi predsednik tzv. Kosova Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je izbegle Srbe sa Kosova da se vrate poručivši im da su dobrodošli jer oni su građani Kosova, a „Kosovo je zemlja za sve, ne samo za jednu etničku grupu“, ali neće dozvoliti rekolonizaciju koju Beograd pokušava.

Tači je u intervjuu bečkom list „Prese“ rekao da Priština, međutim, neće dozvoliti nikakve nove „kolonizacije Kosova od Srbije“, kao što je slučaj sa gradnjom naselja „Sunčana dolina“ za povratnike.

Projekat Sunčana dolina kod Zvečana - Sputnik Srbija
„Sunčana dolina“ za povratnike na Kosovo i Metohiju

Očekuje da će nova vlast nastaviti dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, kao i da će postignuti sporazumi biti primenjeni, pa i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

Tači tvrdi da kao kosovski predsednik sebe smatra predsednikom svih građana i zato poziva sve one koji su napustili Kosovo da se vrate tamo gde su živeli.

„Međutim, ciljano naseljavanje Srba od Beograda na severu Kosova je za nas rekolonizacija. Ti srpski pokušaji su opasni“, smatra Tači.

On je, reagujući na izjave kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) na prošlim predsedničkim izborima u Austriji Norberta Hofera, koji je kazao da je Kosovo deo Srbije, poručio da je ružan san ako neko misli da je Kosovo deo Srbije, dodajući da je „Kosovo nezavisna i suverena država“.

Tači je napomenuo da je Kosovo priznato od više od 100 zemalja sveta i da je deo mnogih međunarodnih organizacija.

„Na dobrom smo putu u NATO i EU, a imamo i konstruktivne odnose sa svim našim susedima, čak i sa Srbijom. Znam da Austrija i većina njenih političara priznaje nezavisnost Kosova“, naglasio je on.

Tači je podsetio da se veliki broj Austrijanaca intenzivno bavi regionom Jugoistočne Evrope i da je „rukovodstvo te zemlje uvek bilo za korak ispred drugih i imalo viziju za naš region“, jer Austrija odlično poznaje Balkan.

Novi predsednik tzv. Kosova Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači traži od pape da prizna Kosovo

Upitan za džihadiste sa Kosova koji se bore u Siriji i Iraku, Tači je ukazao da nijedna evropska zemlja nije sto odsto imuna protiv tog fenomena, koji nema veze sa verom, već sa učešćem u kriminalnoj organizaciji.

„Kosovo je bila jedna od prvih zemalja regiona koja je pokrenula borbu protiv terorizma. Uhapsili smo više od 100 osoba, među njima i popularne imame. Pooštrili smo naše zakone. Proteklih meseci nismo imali nijedan slučaj da je građanin Kosova otputovao u Siriju i Irak da se bori“, naveo je Tači.

On je kazao da 90 odsto građana Kosova želi članstvo u EU i NATO i da ima najpozitivniji stav u svetu prema SAD.

„Zbog toga ne možemo imati nikakvu osnovu za fundamentalizam“, smatra Tači.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala