Pokrenut postupak protiv ukrajinskog „doktora Mengelea“

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaIstražni komitet Rusije
Istražni komitet Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski istražitelji su pokrenuli krivični postupak protiv ukrajinskog doktora Aleksandra Černova koji je pozvao svoje kolege u Donbasu da pružaju neadekvatnu medicinsku pomoć stanovništvu koje se ne slaže sa politikom Kijeva, saopštio je novinarima zvanični predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin.
Aleksandar Černov - Sputnik Srbija
Ukrajinski „doktor Mengele“ ustanike ubijao na operacionom stolu (video, foto)

„Smatram da u toj situaciji teško da ima smisla govoriti o elementarnim moralnim i etičkim osnovama medicine… Takvo ponašanje daleko izlazi iz okvira medicinske etike i potpada direktno pod krivično-pravne zabrane. I ako to ne razumeju kod kuće tog tzv. lekara, tada ostaje samo da sažaljevamo njegove sunarodnike“, izjavio je Vladimir Markin.

U Istražnim komitetu su naveli da je Aleksandar Černov ubeđivao lekare da pacijentima izdaju medicinske preparate koji nisu predviđeni za lečenje njihove bolesti, što bi vremenom, pre ili kasnije, dovodilo do njihove smrti.

Postupak je pokrenut po predmetu „podsticanje upotrebe zabranjenih sredstava i metoda vođenja rata“. Markin je naveo da je svojim akcijama Aleksandar Černov narušio tačke Ženevske konvencije o zaštiti civilnog stanovništva tokom rata iz avgusta 1949. godine.

U Rusiji se trenutno vodi nekoliko istraga o krivičnim delima za koje se sumnja da su ih počinili ukrajinski građani. Među njima su i političari koji su optuženi za izvršavanje krivičnih dela na jugoistoku Ukrajine.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala